Region Udarno Video Vijesti

VIDEO: Gotovina i Markač pušteni na slobodu, predsjednički avion ide po njih!

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju pročitalo je presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Oni su slobodni ljudi! Prijenos događaja iz Haaga pratili ste na Danas.hr-u.

Od osam ujutro na Trgu bana Jelačića u Zagrebu počeli su se okupljati građani među kojima su i brojni branitelji koji su tamo odlučili dočekati konačnu odluku Haaškog suda o presudi generalima. Mada je skup u Zagrebu najbrojiniji, presuda se organizirano dočekivala i u Zadru te u Đurđevcu, rodnom mjestu generala Markača. Nakon objave da generali idu doma nastala je iskrena euforija i pjesma.

10:10 “Srce mi je puknulo, potekla mi je suza. Konačno je pobijedila istina. Sud se bavio argumentima, ne politikom. Ovo je velika stvar za sve nas“, kazao je general Ivan Čermak komentirajući presudu.

Obavezno ću dočekati generale, pa makar me vozili u kolicima”, kazao je Čermak, koji se povjerio da ima temperaturu i da zato nije gostovao u emisijama.

10:00 Generali Markač i Gotovina mogli bi već za dva ili tri sata krenuti u Hrvatsku. Sada oni odlaze u pritvor po svoje stvari i kreću u Hrvatsku.

Ushićeni smo. General Gotovina želi izraziti svoju zahvalnost svima koji su pomogli da dođe do ovog dana. Pravda je danas zadovoljena“, objavio je odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić na Twitteru odmah nakon izrečene presude.

9:50 Za Novu TV su presudu komentirali supruga generala Markača, njena prijateljica i Gotovinin prijatelj Željko Dilber. Markačeva supruga je, uzbuđena, kazala kako “dečki nisu ni trebali biti ovdje”, da ne može opisati emocije, te da su do kraja bili napeti.

Dilber je komentirao kako je presretan, da su za vrijeme čitanja presude znali što se sprema, ali nisu smjeli reagirati. Pljesak na čitanje presude je bio spontan.

Markačeva supruga je rekla da još ne znaju kako i kad se vraćaju u Hrvatsku.
Predsjednički avion ide po generale

 

Danas.hr/Informer.ba