Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO/ Haos u Tripoliju: “Uhapšeni” sin Saif se pojavio u javnosti, tvrdi da vlada pobjeđuje

U tripoliju se više ne zna “ko pije, ko plaća”. Nakon što su jučer pobunjeničke snage zauzele velik dio grada i opkolile predsjedničku rezidenciju Bab al-Aziziyju, činilo se da je samo pitanje trenutka kada će Gadafijev režim potpisati kapitulaciju. Gadafijevi sinovi jedan po jedan su padali u ruke pobunjenika, a najvažnijim se predstavljalo hapšenje Saif al-Islam Gadafija – sina koji je imao važnu ulogu u funkcioniranju režima. Za njim je i Međunarodni kazneni sud izdao potjernicu, te je jučer potvrdio njegovo hapšenje.

Međutim u neočekivanom razvoju događaja, Saif se sinoć na opće iznenađenje pojavio u javnosti, što je izazvalo oduševljenje Gadafijevih lojalista koji još uvijek kontrolišu dio grada oko hotela Rixos, u kojem se smješteni strani novinari. Među mnoštvo je došao u vladinom vozilu, a BBC piše da je izgledao samouvjereno, odlučno i pun adrenalina. “Razbili smo kičmu pobunjeničkih snaga. Pogriješili su što su ušli u Tripoli, upali su u zamku. Zadajemo im mnogo muka, definitivno pobjeđujemo”, kazao je Saif engleskom reporteru.

Dodao je kako ga nije briga za optužnicu ICC-a za zločine protiv humanosti. Upitan je li njegov otac još uvijek u Tripoliju i na sigurnom, odgovorio je potvrdno. “Tripoli je pod našom kontrolom. Svi se mogu opustiti”, zaključio je. Za kraj je apelirao na stanovnike prijestolnice da “spase Tripoli od pobunjenika”. Međutim, još uvijek se sa sigurnošću ne zna gdje je pukovnik Gadafi. Jedan diplomatski izvor kazao je AFP-u da bi Gadafi još uvijek mogao biti u svom sjedištu u Tripoliju.

Pobunjenici su nakon Saifovog pojavljivanja kazali kako je ili pobjegao ili je greškom pušten na slobodu zbog neiskustva pobunjeničkih vojnika. I kao da to nije dovoljno, pobunjenici su “izgubili” još jednog Gadafijevog sina. Najstariji sin Mohammed, koji je tokom jučerašnjeg dana uhvaćen u svojoj kući, također je pobjegao. Treći Gadafijev sin, Khamis, koji je zapovijedao vojskom, navodno je ubijen, javio je Telegraph. Međutim, to je teško potvrditi jer postaje očigledno da s terena u Tripoliju dolaze prilično kontradiktorne vijest, te je očito da se rat između vlade i pobunjenika vodi i informacijama, prenosi Index.hr

 

Informer.ba