Crna hronika Vijesti

VIDEO/ Ilegalne borbe pasa u BiH: Pitbulovi, rotvajleri i stafordi dobijaju narkotička sredstva i steroide kako bi bili što krvoločniji

legalne borbe pasa, s jedne strane, donose veliki profit vlasnicima koji ulažu na ove četvornožne gladijatore velike sume novca u klađenje, ali, s druge, izazivaju zgražanje svih ljubitelja životinja, a kod građana veliki strah.

Ovi psi su tempirane bombe koje mogu eksplodirati u svakom trenutku te ubiti bilo koga ko im se približi, a za sve su krivi njihovi beskompromisni vlasnici. Gospodari ovih pasa ne prezaju ni od toga da im daju ekstazi ili spid, a ubrizgavaju im i steroide kako bi bili što krvoločniji u borbi.

Borbe na smrt u kojima učestvuju pitbulovi, rotvajleri i američki stafordi nisu ništa novo u BiH. Održavaju se na skrivenim lokacijama daleko od očiju javnosti. Gledaoci željni krvi mogu vidjeti borbe, kladiti se na kerove uz ekskluzivnu pozivnicu nekog od učesnika.

Borbe pasa već danima zadaju glavobolje Mostarcima. Tinejdžeri koriste pitbulove za borbe, najčešće ih huškaju na pse lutalice koje ovi krvoločni psi ubijaju. U prisilnoj borbi s uličnim psima mladići sebi osiguravaju zabavu krvavim prizorima koje nerijetko i snimaju. Policija je nekoliko puta intervenirala, ali, osim upozorenja da psi ne smiju biti na javnoj površini bez brnjice, okrutni mladići nisu dobili nikakvu drugu kaznu.

Krvave borbe organiziraju se vikendom i u Zenici. Snimci iz naselja Crnile u Zenici objavljeni su na internetu gdje se vide psi krvavih čeljusti, rastrganih udova s kojih vise ostaci kože, dok zadovoljni vlasnici u ćošku broje novac.

Na području Kantona Sarajevo poznato je da se ovakve borbe organiziraju, ali do sada nije niko privođen zbog toga. Neimenovani policijski izvor jučer nam je kazao da je riječ o organiziranom kriminalu, gdje se obrću ogromne količine novca.

Nama je poznato da odgajivači opasnih pasa njih drže zbog borbi, ali je to teško dokazati, jer moraju biti uhvaćeni na djelu i sve se mora potkrijepiti dokazima. Borbe se održavaju na tajnim lokacijama i dogovaraju se mjesecima unaprijed. Psi se vagaju i organizira se kladionica. Do sada niko nije uhapšen, ali imamo saznanja da se radi o veoma organiziranoj grupi” – kazao je naš izvor iz sarajevske policije.

Teške povrede

U Veterinarsku stanicu Centar Sarajevo vlasnici često dovode pse s vidljivim povredama, ali nikada ne žele priznati da je pas učestvovao u borbi.

Kada nam dovezu takvog psa, često nam kažu da je pobjegao te da su ga lutalice napale i povrijedile. O borbama niko otvoreno ne priča. Takvi psi dolaze s teškim ugriznim povredama, razderotinama i velikim krvarenjima. Među povrijeđenima su najčešće pitbulovi, rotvajleri i američki stafordi, koji su izrazito dobri čuvari. Svaki pas je odraz svog vlasnika i sve zavisi od njegovog vaspitanja. Pitbulovi su vrlo dobri psi ako se s njima pravilno postupa. Vole djecu. Imaju tu genetsku predispoziciju da napadaju druge pse, ali da li će se to desiti, najviše zavisi od njihovih vlasnika. Kada dospiju u pogrešne ruke osoba koje ih ne hrane po pet dana te im daju različite hemijske supstance, naravo da će pas postati neukrotiv i agresivan” – pojasnio nam je Dejan Đuričić, veterinar u Veterinarskoj stanici Centar Sarajevo.

 

Avaz/Informer.ba