Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO/ Iranci prikazali snimak srušene američke špijunske letjelice

Visoki američki zvaničnik potvrdio je večeras da je iranska državna televizija emitovala autentične snimke zarobljenog američkog špijunskog aviona i da bespilotna letjelica nije oštećena.

“Da, to je to. Avion nije oštećen”, rekao je “Foksu” zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Snimak potvrđuje da je u iranske ruke pala moderna špijunska letjelica “RKU-170 sentinel”, koja je nevidljiva za radare. Iranska televizija ranije je prenijela da je letjelica pala u ruke Iranaca nedaleko od granice sa Avganistanom.

Američki zvaničnik izjavio je da su predsjedniku Baracku Obami bile predložene tri različite opcije za povratak aviona ili njegovo uništavanje. Obama je odbacio sva tri plana, jer bi oni mogli biti protumačeni kao akt rata, rekao je ovaj izvor “Foksu”.

Među razmatranim opcijama bilo je slanje tima specijalaca radi preuzimanja aviona, slanje tima za dizanje letjelice u vazduh i pokretanje vazdušnog udara radi njenog uništavanja.

NATO je ranije objavio da je možda riječ o letjelici koja je bila u misiji iznad zapadnog dijela Avganistana, nad kojom je “izgubljena kontrola”. Zvaničnici su u međuvremenu priznali da je avion korišten u okviru zajedničke izviđačke operacije američke vojske i CIA-e.

Drugi američki zvaničnik rekao je “Foksu” da je ovo veća šteta za SAD nego gubitak tajnog helikoptera tokom operacije protiv Osame bin Ladena u Pakistanu.

“Foks” navodi da postoji strah da će Iran podijeliti tehnologiju špijunskog aviona sa Rusima i Kinezima, pored toga što će je i sam iskoristiti.

Srna/Informer.ba