Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Iranski predsjednik Ahmedinedžad napunio nuklearni reaktor gorivim šipkama

ranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad u srijedu je punio nuklearni reaktor gorivnim šipkama iranske proizvodnje u istraživačkom centru u Teheranu, objavila je državna televizija.

“Predsjednik je u teheranskom istraživačkom centru punio reaktor šipkama s 20-posto obogaćenim uranijem… što je znak iranskih naučnih postignuća”, prenijela je državna televizija.

Nešto ranije je pomoćnik glavnog nuklearnog pregovarača Ali Bagheri ruskoj agenciji Ria Novosti najavio kako će prve gorivne šipke koje su stvorili iranski naučnici biti uložene u reaktor u srijedu, u prisusutvu predsjednika.

Iranska vlada najavila je dan ranije na službenim internetskim stranicama da će u srijedu predstaviti svoje uspjehe u nuklearnom programu.

“Počeli smo obogaćivati 20-posto obogaćeni uranij kako bismo proizvodili vlastite gorivne šipke pošto su zapadne zemlje odbile opskrbljivati naš istraživački reaktor u Teheranu”, objasnio je Bagheri.

Iran je u srijedu prekinuo izvoz nafte u šest evropskih država u znak odmazde za sankcije Europske unije, izvijestila je iranska televizijska stanica Press na engleskom jeziku, no ubrzo je takvu vijest opovrgnulo iransko ministarstvo za naftu.

“Opovrgavamo tu vijest… Bude li takva odluka donesena, objavit će je Iransko vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost”, rekao je glasnogovornik za Reuters.

Službeni Teheran redovno odbacuje optužbe međunarodne zajednice da pod krinkom civilnoga nuklearnog programa nastoji razviti atomsko oružje. Zbog tog spornog nuklearnog programa Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je šest rezolucija o Iranu od kojih su četiri popraćene sankcijama.

O pojačanoj iranskoj aktivnosti govori i vijest da je iranski nuklearni pregovarač Said Džalili uputio pismo evropskoj šefici diplomatije Catherine Ashton u kojem izražava spremnost nastaviti pregovore o nuklearnom programu, javio je iranski kanal El-Alam koji emitira na arapskom jeziku.

 

Fena/Informer.ba