Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Italija: Nasukao se kruzer, troje poginulih i 70 nestalih u havariji

Tri osobe su poginule, a 70 ih se vode nestalima u nesreći talijanskog kruzera Costa Concordije koji se nasukao na pješčani sprud pokraj otoka Giglija u Tirenskom moru u petak navečer, sa 4.229 putnika i članova posade, javljaju talijanski mediji.

Za 70 koji se vode kao nestali još nije sigurno da li su se utopili ili ostali blokirani u potonulom dijelu broda – ali to ostaje pretpostavka, ukoliko se ne ustanovi da se neko od njih udaljio, a da ga vlasti nisu prebrojale i zapisale.

Povrijeđeno je 30 osoba, među kojima nekoliko teško. Uzroci pogibija još nisu jasni, ali talijanska agencija Ansa javlja da su neki putnici u panici skakali s broda.

Općinski vijećnik Isole del Giglio tvrdi da postoji običaj da se brodovi približe Isoli del Giglio i pozdrave sirenama stanovnike.  Čini se da je zapovjednik Franco Schettino bio na večeri s putnicima, a da je časnik u gvardiji prišao preblizu obali, i u punoj brzini krstarenja od 21,5 čvora udario pramcem u grupu sika Scole, toliko snažno da je jedna od sika otkinuta od dna i ostala ukliještena u rupi dugačkoj oko 70 metara.

Uvidjevši što je napravio, taj je časnik zaokrenuo brod da ga privede bliže obali i omogući da se osloni o dno i da ne potone na pučini, u kojem slučaju bi broj žrtava mogao biti daleko veći.

Na brodu je bilo 3126 putnika, najviše Talijana (989), pa Nijemaca (569), Francuza (462), Španjolaca (177), Amerikanaca (127) te državljnâ još 56 država. Nije objavljeno državljanstvo 1013 članova posade. Ukupno je na brodu bilo 4229 osoba.

Do nesreće je došlo u petak u 20 sati blizu toskanske obale, u vrijeme kada su putnici bili na večeri. Na obalu su evakuirani čamcima za spašavanje i na brodovima koji su se našli u blizini. Cijela operacija spašavanja trajala je do 2,30 ujutro u subotu.

Kruzer dug 290 metara nagnuo se za 20 stepeni nakon što se nasukao, ali obalna straža kaže da nema opasnosti od potonuća. Istraga o nesreći je u toku.

Kruzer Costa Concordia isplovio je iz Savone na krstarenje Sredozemljem s planiranim zaustavljanjem u Civitavecchiji, Palermu, Cagliariju, Palme de Mallorci, Barceloni i Marseilleu prije povratka u matičnu luku.

U brodolomu talijanskog kruzera nema povrijeđenih državljana BIH

Prema podacima koje je Ambasada Bosne i Hercegovine u Rimu dobila od nadležnih talijanskih vlasti, nekoliko bh. državljana je putovalo talijanskim kurzerom Costa Concordia, koji se nauskao u noćnim satima u petak na pješčani sprud na zapadnoj obali Italije, ali niko od njih nije nastradao niti je povrijeđen.

Luksuzni talijanski putnički brod Costa Concordia, kompanije Costa Crociere, na kojem je bilo preko 4.000 putnika i članova posade, nasukao se protekle noći na pješčani sprud, pored ostrva Giglio u Tirenskom moru, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Informer.ba