Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

VIDEO/ Kahvić na suđenju Turkoviću: Kalenderu sam iznajmio stan jer se kod kuće svađao

Na Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću, šefu zločinačke organizacije, optužene za monstruozne likvidacije, međunarodnu trgovinu narkoticima te pljačku 2,5 miliona maraka iz međunarodnog aerodroma, prenosi Dnevni avaz.

Nedim Kahvić, građevinski tehničar i Seada Jusufović, zubni tehničar kao svjedoci su dali svoje iskaze.

Kahvić je kazao da je 2007. godine Isljamu Kalenderu, koji je zaštićeni svjedok u ovom predmetu i član Turkovićeve grupe iznajmio stan u ulici Envera Šehovića. Kahviću je stan na raspolaganje dao vjenčani kum Irfan Hadžimešić. Kalenderu je stan tada trebao jer je imao porodičnih problema, te da nije mogao ići kući zbog svađa, a nije mogao plaćati hotel. Kalender je koristio stan više od dvije godine. Kirija je iznosila 400 maraka, a Kahvić nije znao da li je Kalender u tom periodu bio u zatvoru.

Zanimljivo je kako je Kalender u svojstvu svjedoka na jednom od ranijih ročišta kazao da su pljačkaši 2,5 miliona maraka iz Cargo centra Sarajevskog aerodroma bili smješteni u iznajmljenom stanu u Ulice Envera Šehovića.

Kahvić je potvrdio da poznaje Turkovića i da ga je upoznao preko Fahrudina Alića, kada su njih dvojica “pravili zgradu u Hrasnom”.

Jusufović je kazala da je radila u fast-foodu “Dona” koji se nalazi u sklopu pansiona “Suljević” te da je 2007. godine vidjela Turkovića na doručku sa dvije nepoznate osobe. Turkovića je, kaže, prepoznala, jer mu viđala slike u novinama.

Na ročištu je bilo planirano da iskaze daju i četvorica uposlenika Aerodroma Sarajevo, ali je njihovo saslušanje pomjereno za naredno ročište, jer odbrani nisu dostavljeni video snimci pljačke Cargo centra iz decembra 2007. godine.

Na ovo je i Turković prigovorio da je Tužilaštvo namjerno dokaze iskopiralo troduplo da bi zbunili odbranu i obmanuli javnost. Turkoviću je na kraju omogućeno da nakon suđenja pregleda snimke koje je Tužilaštvo obećalo iskopirati i predati odbrani, jer u pritvorskoj jedinici, kako je kazao, nema mogućnost da gleda video materijale.

Suđenje se nastavlja 9. februara.

Informer.ba