Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Kinesko proljeće: Mještani sela Wukan istjerali komunističku vlast i uspostavili svoju

Oko 13.000 stanovnika sela Wukan, na jugu Kine, danima prkosi policiji koja ih drži u okruženju, nastojeći da okonča proteste seljaka zbog oduzimanja zemlje i sumnjive smrti seoskog vođe u zatvoru.

Od nedjelje,Wukan je pod opsadom državnih trupa koje sprečavaju seljane da ga napuste, a istovremeno ih mori glađu i žeđu jer ne dozvoljava dopremanje vode i namirnica, piše londonski “Daily Telegraph”. Seljani su najurili sve funkcionere komunističke partije i policajce, bijesni jer im država otima zemlju “ispod njihovih nogu” i prodaje je građevinskim tajkunima.

Kineske vlasti su se zavjetovale da će se obračunati sa liderima nereda, ali i ispitati navode da im lokalni funkcioneri otimaju zemlju. Vjeruje se da kineske vlasti nipošto neće olabaviti opsadu Wukana u strahu od sindroma “arapskog proljeća”, odnosno pretvaranja izolovanog incidenta u “kinesko proljeće”.

Vu Ci, načelnik okruga Šanveja, koji je nadležan za selo Vukan, izjavio je da će biti preduzete oštre mjere protiv mještana koji podstiču druge na nerede. Kao kolovođe, on je naveo mještane Džulijana Lina i Semao Janga koji “šire glasine i ohrabruju ljude na barikadama”.

“Daily Telegraph” navodi da je ključna figura Lin ili, kako ga zovu seljani, “Ujka Lin”. Reč je o bivšem vojniku sa vezama u centralnoj vlasti, kod koga su već dolazili emisari u pokušaju da se okonča protest.

Selo Wukan se nalazi na obali u provinciji Guangdong, koja se graniči sa Hong Kongom. Poprište je čarki sa policijom i vlastima još od septembra, a od nedjelje je blokirano od strane snaga bezbjednosti.

Seljani djeluju odlučniji nego ikad da nastave borbu za pravdom zbog oduzimanja zemlje, posebno nakon sumnjive smrti seoskog vođe Sue Đinboa u nedjelju u zatvoru.

Sue, koga je policija optužila da je bio vođa septembarskih nereda, umro je od, kako su saopštile vlasti, srčanih problema. Seljani, međutim, vjeruju da je on pretučen na smrt i da policija neće da da tijelo porodici da bi prikrila tragove.

Prema izjavama svedoka, seljaci su se u selu okupili ispod slike Suea i uzvikuju parole, osuđujući korumpirane zvaničnike. Oni takođe traže da policija vrati njegovo tijelo porodici kako bi ga sahranila.

Mještani su dojavili agenciji France Press da su im linije Interneta prekinute i da je samo nekolicini ljudi dopušteno da izađe iz sela od kada je počela blokada.

Seljaci su na prilaznim ulicama podigli barikade – na nekima i sa bocama sa plinom i bodljikavom žicom – strahujući od novog pokušaja policije da rasturi demonstrante.

Molimo centralnu vladu da nas spase” – rekao je jedan seljak ageciji Reuters, dodajući da je “sada sve blokirano”.

 

Tanjug/Informer.ba