Region Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Kosovo: Srbi zapalili granični prelaz, pucali na hrvatske helikoptere…

Granični prelaz Jarinje je zapaljen i čuju se pucnji, javljaju beogradski mediji.

Grupa srpskih mladića u maskirnim uniformama oko 19.00 časova bacila je nekoliko molotovljevih koktela na punkt Jarinje, a potom su krenuli prema vojnicima KFOR-a koji su na njih otvorili vatru, rekli su dopisniku Srne srpski izvori iz Kosovske Mitrovice.

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama.

Mladići, njih oko 50, došli su iz pravca Kosovske Mitrovice, zatražili od okupljenih da se udalje od punkta, a potom su počeli da ruše i pale objekat na prelazu.

Poslije bačenog molotovljevog koktela, pokrenut je i bager sa obližnjih barikada, kojim su nastavili da ruše kućice na Jarinju, prenose beogradski mediji.

Potom se čula i rafalna paljba pripadnika Kfora na koje je bačen molotovljev koktel.

Ministar Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračakog tima u dijalogu Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović krenuli su sa Brnjaka prema Jarinju.Objekat na administrativnom prelazu sjeverno od Leposavića zapalila je grupa mladića oko 19.00 časova.

“Blic” je na internet sajtu objavio nezvanične informacije da je grupa mladića koja je zapalila prelaz, najvjerovatnije stigla iz Beograda i pretpostavlja se da je riječ o članovima ultradesničarskih nacionalističkih organizacija, između ostalog “Obraza” i “1389”.

Lokaciju nadlijeću helikopteri Kfora.

Specijalne jedinice kosovske policije u ponedjeljak su zauzele granični prelaz Brnjak i pokušale da zauzmu prelaz Jarinje, što su Srbi spriječili postavljanjem barikada kod Leposavića. Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

Vlada Kosova zabranila je uvoz proizvoda iz Srbije i uvela carinsku taksu od deset odsto za proizvode iz BiH.

PUCANO NA HRVATSKE HELIKOPTERE

Na dva hrvatska helikoptera iz sastava KFOR-a otvorena je vatra iz pješadijskog oružja na sjeveru Kosova, javili su hrvatski mediji.

Riječ je o dva transportna helikoptera, koje Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo već tri godine raspoređuje u misiji na Kosovu.

Hrvatski piloti nisu primijetili da je na njih otvorena vatra već su im to dojavile kopnene snage KFOR-a, koje su uočile vatru iz pješadijskog oružja u zoni leta dva helikoptera, kao i prilikom njihovog slijetanja na sjeveru Kosova.

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i Protvivazdušna odbrana nisu pronašli nikakva oštećenja na helikopterima.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas su pripadnici kosovske policije prebacivani helikopterima KFOR-a na prelaze Brnjak i Jarinje.

KOSOVSKE CARINIKE HELIKOPTEROM PREVEZLI PRIPADNICI HRVATSKOG KFOR-a

Pripadnike Kosovske policijske službe i carinike jutros su do graničnog prelaza Brnjak helikopterom prevezli pripadnici hrvatskog KFOR-a, potvrđeno je Srni u sjedištu KFOR-a u Prištini.

Hrvatski helikopter prevezao je 11 kosovskih policajaca i pet carinika, kažu u KFOR-u i naglašavaju da su je to učinjeno zbog ugrožene bezbjednosti na putevima na sjeveru Kosova.

Kosovski policajci i carinici koji su prevezeni do prelaza Brnjak nisu preuzimali dužnost, jer čekaju konačnu odluku komandanta KFOR-a koju bi trebalo da donese posle serije konsultacija sa predstavnicima Beograda i Prištine.

U KFOR-u su odbili da komentarišu najnovije informacije o eskalaciji nasilja na prelazu Jarinje kod Leposavića, ali su potvrdili da su pripadnici KFOR-a u bazi u blizini prelaza morali da pucnjima u vazduh odbiju grupu demonstranata koja je pokušala da baci molotovljeve koktele na bazu.

Žrtava i povrijeđenih nije bilo, ali je prelaz u potpunosti uništen, ističu u KFOR-u.