Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Kurdi napali tursku policiju: U eksploziji jedno lice poginulo i na desetine ranjenih

U eksploziji koja je imala za cilj policijski automobil, u turskom gradu Hakari poginuo je jedan civil, a ranjeno je 27 ljudi, od čega sedam policajaca, javila je agencija AP pozivajući se na zvanične lokalne izvore.

Privatna novinska agencija Dogan javila je sinoć da je policija koristila suzavac u tom gradu u kojem su Kurdi u većini, da bi rasjterala ljutitu masu koja se okupila na mjestu napada.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Američka agencija navodi da su kurdski pobunjenici, koji se bore za autonomiju u regionu, u prošlosti postavljali eksploziv na putu, a meta napada su im bila vozila turske vojske i policije.

Guverner Muamer Turker rekao je za tursku državnu agenciju Anadoliju da se eksplozija dogodila u prometnoj ulici u gradu Hakariju, na jugoistoku zemlje, u trenutku kada je prolazilo policijsko vozilo.

Prema njegovim riječima, u eksploziji je ranjeno ukupno 28 ljudi, među njima sedam policajaca, a jedan civil je preminuo u bolnici.

Turska državna televizija – TRT, javila je da je eksplodirala bomba na putu i da je cilj bila policija.

Prokurdska novinska agencija Firat, javila je da je eksplozija pričinila veliki krater na zemlji i razbila stakla na prozorima okolnih zgrada.

Kurdske pobunjenike, koji pripadaju Kurdistanskoj radničkoj partiji, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju teroristima, naveo je AP, dodajući da je desetak hiljada ljudi izgubilo život u njihovoj borbi za nezavisnost, od 1984. godine.

 

Tanjug/Informer.ba