Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Merah ubijen metkom u glavu: U stanu čuvao snimke ubistava!

Drama je završila. Nakon više od 32 sata francuska je policija ubila Mohameda Meraha (23). On je bio osumnjičen za ubistva tri francuska vojnika 17. marta u Montobanu te u ponedjeljak četvoro ljudi, među kojima troje djece ispred jevrejske škole u Tuluzu.

Francuski tužilac za slučajeve terorizma Fransoa Molins na konferenciji za novinare ispričao je detalje akcije. Rekao je da su tokom pregledavanja njegovog stana pronašli video zapise svih ubistava koji očito potvrđuju njegovu krivicu. Mohamed je ubijen snajperom u glavu kada je pokušao pobjeći.
Policija i forenzičari i dalje pregledavaju Mohamedov stan i traže sve što bi moglo pomoći u daljnoj istrazi.

Zgradu u Tuluzu u kojoj se Merah nalazio su policajci opkolili u srijedu u tri sata ujutro. Merah je zapucao i povrijedio dvojicu policajaca. Policija se povukla i počela pregovore. Merah im je navodno priznao zločin te im obećao da će se predati u srijedu popodne. Policija je u međuvremenu evakuisala prestravljene susjede. Neke su se komšije skrivali ispod kreveta, a drugi su molili policiju da ih izvuče iz zgrade. Evakuisali su ih kranom s krova te su ih odvezli autobusom u obližnju kasarnu.

Merah se nije predao pa je policija u srijedu naveče počela bacati granate oko zgrade. Kasnije su objasnili da su ih bacali da bi napravili “psihološki pritisak” na ubicu.

U četvrtak ujutro su odlučili krenuti u akciju. S Merahom nisu razgovarali cijelu noć, a ujutro se činilo kako u stanu u prizemlju u kojem se Merah skrivao nema tragova života. A onda se Merah javio, poručio im kako se neće predati te kako, će policajce, ako se približe stanu, ubiti.

Rekao im je i kako želi umrijeti s oružjem u rukama. Oko 10.30 policija je bacila još nekoliko granata, a onda su specijalci krenuli u stan. Ušli su kroz vrata i prozore. Bojali su se da im je Merah postavio zamke pa su prije nego bi ušli u prostoriju postavili kamere da vide da li je neko u sobi. Kad su došli do kupatila, Merah, koji se skrivao unutra, je počeo pucati. Specijalci su se sklonili u zaklon i uzvratili. U pucnjavi je ispaljeno oko 300 metaka. Ranjeni Merah je skočio kroz prozor, a u rukama je imao kalašnjikov i pucao je. Ubrzo su ga našli mrtvog na tlu. U 11.47 je policija službeno potvrdila da je Merah mrtav. U akciji su lakše povrijeđena dva policajca. Nakon akcije jedan iskusni specijalac je rekao kao nikada dosad nije sreo s nekim ko je toliko nasilan.

Merah je tvrdio kako je ljude ispred jevrejske škole ubio kako bi osvetio palestinsku djecu, a francuske vojnike kako bi se osvetio francuskoj vojsci za njihove akcije u svijetu. Tvrdio je i da je mudžahedin i pripadnik Al kaide. Merah je rođen u Francuskoj no porijeklom je bio iz Alžira. U francuskoj je živio s majkom, dva brata i dvije sestre. I njih je policija ispitala. Navodno su kod jednog brata našli eksploziv.

Merah je, tvrdilo se u srijedu, bio u zatvoru u Avganistanu jer je postavljao bombe za talibane. Mediji su pisali i da je pobjegao iz zatvora u Avganistanu i to s grupom talibana. U četvrtak je njegov advokat to demantovao. Rekao je da je Merah bio u zatvoru u Francuskoj zbog oružane pljačke. Merah je navodno prije počinio više krivčnih djela, a navodno ga je nadzirala policija. Uprkos tome, dobio je gradski stan.

Merah je u srijedu policiji rekao kako mu je žao što nije uspio ubiti više ljudi te što mu nije uspjelo više zgroziti cijelu zemlju i baciti je na koljena. Mediji su objavili kako je nakon napada ispred škole u Tuluzu planirao ubiti voditelja odjela za suzbijanje kriminala u Tuluzu te jednog radnika francuske obavještajne agencije.

Sarkozi: Merah je bio terorista, muslimani nemaju veze sa tim

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi se nakon što je akcija završila zahvalio policiji i poručio je Francuzima da budu ujedinjeni i pozvao ih je da prevladaju bijes i ne dozvole ljutnji da ih obuzme. Rekao je i kako djela Mohameda Meraha nemaju veze s muslimanima i njihovom religijom.

– On je bio terorista. Muslimani s njim nemaju nikakve veze – rekao je Sarkozy. Poručio je i kako će kažnjavati ljude koji posjećuju web stranice koje brane i veličaju teroriste i terorizam. Dodao je i kako je policija pokušala sve da Meraha uhvati živog no to na kraju nije bilo moguće.

24sata.hr/Informer.ba