Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Moamer Gaddafi: Taktički sam se povukao

Gaddafi je u audioporuci emitovanoj na lokalnoj televizijskoj stanici poručio “smrt ili pobjeda” u borbi protiv “agresije” neposredno nakon što su pobunjenici zauzeli njegov kompleks u Tripoliju. Gaddafi takođe u poruci navodi da je njegov kompleks uništen u 64 udara NATO-a.

Podsjećamo, libijski pobunjenici su u utorak ušli u Gaddafijev rezidencijalni kompleks Bab al-Azizija u Tripoliju i na njegovom krovu istakli svoju zastavu.

Pobunjenici su, takođe, odlomili i odnijeli glavu sa statue Gaddafija iz kompleksa, slaveći simboličan, ali još ne i konačan, kraj Gaddafijeve 42-godišnje vladavine.

Nije poznato gdje se Moamer Gaddafi trenutno nalazi, a pukovnik Ahmed Omar Bani iz redova pobunjenika, saopštio je iz rezidencijalnog kompleksa Bab al-Azizija, da ni Gaddafi ni njegovi sinovi nisu tamo.

U međuvremenu, glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim u telefonskoj izjavi za iste televizijske postaje kazao za da je libijski ‘vođa’ spreman mjesecima, čak i godinama, odupirati se pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru. Ustaničkim je vođama poručio da neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli. ‘Pretvorit ćemo Libiju u vulkan lave i vatre pod nogama stranih osvajača i njihovih domaćih izdajnika’, rekao je Musa.

On je rekao i da su Gaddafijeve snage zarobile četvoricu državljana Katara i jednog Ujedinjenih Arapskih Emirata “visokog ranga“.

Istovremeno, svjetske agencije su javile da su snage lojalne Gadadfiju ispalile rakete “skad” na grad Misratu. Prenosi Depo.

 

Informer.ba