Politika Udarno Vijesti

VIDEO/ Mora se staviti tačka na antimuslimansko djelovanje ovog čovjeka (Dodika) i njegovih mentora iz Beograda!

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić podržao je poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića upućen svim muslimanskim ambasadama u Sarajevu da uskrate gostoprimstvo predjsedniku RS Miloradu Dodiku i njegovim, kako je rekao, mentorima iz Beograda

” Time se mora staviti tačka na antimuslimansko djelovanje ovog čovjeka (Dodika) i njegovih mentora iz Beograda koji ne skrivaju svoje neprijateljstvo prema islamu, muslimanima i Bošnjacima, a koji od muslimanskih zemalja traže da im budu partneri u ostvarivanju njihovih nacionalnih interesa” – rekao je Zukorlić prekidan često aplauzima i uzvicima “Allahu ekber” u prepunoj hali sportova.

Govoreći na svečanosti povodom obilježavanja druge godišnjice od osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), Zukorlić je ocijenio da je za kratko vrijeme ta nevladina organizacija iznjedrila Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti (BANU) koja predstavlja “barjak bošnjačkog vodstva”, kao i Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ), stranku koja će na predstojećim izborima, kako je rekao, trijumfalno pobijediti na svim nivoima – lokalnim i republičkim.

Muftija je najavio da će “iz sjemena BKZ” narednih dana biti formirana Bošnjačka nacionalna fondacija, institucija koja će, kako je rekao, ujediniti bošnjačke privrednike.

” Još neko vrijeme nam je neophodno da skupimo finansijsku snagu koja će nam obezbijediti finansiranje BANU i svih drugih nacionalnih bošnjačkih institucija. Samo bošnjačka finansijska samostalnost i autonomnost nam može obezbijediti slobodu djelovanja” – kazao je Zukorlić.

On je najavio da će narednih mjeseci biti formiran Svjetski bošnjački kongres, kao krovna organizacija svih Bošnjaka svijeta koja će okupljati i koordinirati svu bošnjačku energiju i koji će tražiti svoje predstavništvo u Ujedinjenim nacijama po modelu Svjetskog jevrejskog kongresa.

Jevreji su dobili mjesto u Ujedinjenim nacijama, jer su preživjeli holokaust, a Bošnjaci su preživeli genocid i zato “imamo pravo na svoje mjesto” u toj svjetskoj organizaciji.

Zukorlić je kazao da će “kao kruna BKZ” nastati Matica bošnjačka koja će okupiti sve kulturne kapacitete I okupirati svu bosnjačku kulturu. On je dodao da je još neizvijesno da li će njeno sjedište biti u Novom Pazaru ili Sarajevu.

” Bošnjaci u Sandžaku imaju Internacionalni univerzitet, ali svim Bošnjacima je potreban bošnjački nacionalni univerzitet i zato će on nastati u Sarajevu” – obećao je muftija dodavši da će tako Bošnjaci iz BKZ imati pet stubova bošnjačke nacije.

Tih pet stubova su nam potrebni kako bismo obezbijedili opstanak bošnjačke nacije koja nema svoju nacionalnu državu jer se naša Bosna i Hercegovina, odnosno Bosna nalazi u stanju u kome se nalazi. Ali to nas ne smije spriječiti da očuvanje Bosne bude prvi nacionalni interesi svih Bošnjaka svijeta i svi oni zato moraju djelovati u tom smjeru” – poručio je muftija.

 

Blic.rs/Informer.ba