Svijet Vijesti

VIDEO: Mubarak iz kaveza poručio da nije kriv

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjasnio se danas pred sudom u Kairu da nije kriv po optužbi da je umiješan u ubistva demonstranata i korupciju.

Potpuno odbacujem sve optužbe“, rekao je Mubarak iz kreveta unutar kaveza u sudnici. Njegovi sinovi Ala i Gamal, koji su držali kopije Kur`ana, takođe su odbacili optužbe.

Advokat koji zastupa porodice demonstranata ubijenih tokom ustanka zatražio je smrtnu kaznu za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al Adlija, jer je od Mubaraka primio naređenje da ubija demonstrante.  Adliju se sudi u okviru istog procesa sa još šestoricom bivših visokih zvaničnika.

Drugi advokat zatražio je da Mubarak bude trajno premješten iz bolnice u Šarm el Šeiku u zatvor Tora, u Kairu, gdje se nalaze ostali optuženi. Mubarak je napustio sudnicu tokom pauze koju je objavio sudija Ahmed Refat.

Hosni Mubarak, na početku suđenja, smješen je u improvizovani kavez u sudnici, u kojem leži zbog, navodno, lošeg zdravstvenog stanja. Mubarak sa sobom ima i bocu s kisikom.

Egipatska državna televizija prikazala je snimak dolaska ambulantnih kola bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka pred zgradu suda u predgrađu Kaira. Mubaraku će se suditi po optužbi da je umiješan u ubistva demonstranata tokom protesta koji su doveli do njegovog svrgavanja poslije 30 godina na vlasti.

Pripadnici snaga bezbjednosti i osobe u civilu blokirali su prilaz vozilu u trenutku kada je Mubarak izašao iz kola. Državna televizija prikazala je i snimke iz sudinice, gdje su se već okupili oni koji će pratiti proces. Mubarak je jutros avionom doputovao iz odmarališta Šarm el Šeik, uprkos sumnjama da će se pojaviti na suđenju zbog zdravstvenog stanja.

Ispred zgrade suda okupile su se manje grupe pristalica i protivnika bivšeg predsjednika.

Mubaraku će se suditi zajedno sa dvojicom njegovih sinova, Gamalom i Alom, te nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Habibom al Adlijem i šestoricom bivših visokih zvaničnika.

Nešto ranije, kolona bezbjednosnih vozila i ambulantnih kola napustila je bolnicu i krenula ka aerodromu u Šarm el Šeiku. Policija je prethodno patrolirala ulicama ispred bolnice i zaustavila manju grupu demonstranata koji su uzvikivali: “Narod želi smrt ubici“.

Suđenje u Kairu biće održano u objektu policijske akademije, ispred koje je postavljen ekran za direktan prenos iz sudnice. Bezbjednost je pojačana i na centralnom kairskom Trhu Tahrir. Na ovoj lokaciji rasoređeni su vojnici i policajci u opremi za razbijanje demonstracija, a sa strane stoje desetine policijskih i vojnih vozila.

Mnogi Egipćani smatraju da je Mubarakova bolest izmišljena kao izgovor da bi on izbjegao javno poniženje pred sudom, poslije 30 godina na vlasti.

Bivši predsjednik Tunisa Zine al Abidin Ben Ali prvi je arapski lider koji je svrgnut sa vlasti, a potom mu je suđeno u odsustvu, pošto se on nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Fena/Informer.ba