Izdvojeno Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Na Mars lansiran rover koji će tražiti tragove postojanja života

Istraživačka laboratorija američke NASA-e, vrijedna 2,5 milijardi dolara, lansirana je danas prema Marsu na raketi “atlas 5” iz baze Cape Kanaveral, na Floridi.

Marsovska naučna laboratorija Curiosity je robotsko vozilo na nuklearni pogon veličine automobila. Planirano je da se spusti na Mars 6. augusta 2012. godine, gdje će pokušati da utvrdi da li je crvena planeta nekada bila pogodna za život.

Ovo je prva NASA-ina misija poslije programa “Viking”, iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, koja će se direktno baviti pitanjem postojanja života izvan Zemlje.

NASA će sada tragati za znacima postojanja vode na crvenoj planeti u prošlosti. Mars je kroz svoje postojanje prolazio kroz dramatične klimatske promjene, pošto nema dovoljno veliki mjesec koji bi mu stabilizovao kretanje.

Tragovi ove burne prošlosti zapisani su u hemijskom sastavu stijena. Na osnovu njih moći će da se utvrdi da li je na Marsu nekada bilo vode u tečnom stanju i ostalih sastojaka neophodnih za život i, ako jeste, koliko dugo su bili prisutni.

Curiosity bi trebalo da ostane u funkciji dvije godine, a na raspolaganju će imati deset alata za analiziranje marsovskog kratera Gejl.

Ovo područje široko je 154 kilometara, sa planinama visine 4,8 kilometara. Naučnici ne znaju kako su ove planine nastale, a jedna od pretpostavki je da je voda isprala njihovu okolinu, poslije čega su naslage ostale izdignute nad okolnim tlom.

 

Srna/Informer.ba