BiH Udarno Vijesti

VIDEO/ Nakon sedam godina gradnje otvara se autoput Banjaluka – Gradiška

Autoput Banjaluka – Gradiška, čija je gradnja počela prije sedam godina, biće ovog mjeseca pušten u saobraćaj, izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je istakao da su radovi završeni i da se čekaju još samo dozvole nadležnih institucija da autoput, čija je dužina 37 kilometara, bude privremeno otvoren, dodajući da će potpuno biti završen kada se okonča izgradnja Mahovljanske petlje i mosta na Savi.

Prema njegovim riječima, putarina za vožnju ovom dionicom neće biti naplaćivana dok se ne završi gradnja Mahovljanske petlje.

Čubrilović je za “Pres RS” rekao da je u toku i formiranje radne grupe koja će se baviti izborom izvođača gradnje mosta na Savi o čemu je prošle sedmice potpisan i ugovor sa predstavnicima Vlade Hrvatske, ističući da je procijenjena vrijednost mosta sa pristupnim putevima oko 28 miliona eura.

Govoreći o pregovorima sa kineskim partnerima o izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, ministar ministar saobraćaja i veza naveo je da Vlada RS ima informacije da je njihovo osiguranje prihvatilo posao, a da je banka koja ih prati dala zeleno svjetlo za ulazak u projekat.

“Sada je na potezu naše Ministarstvo finansija da izvrši procjenu tog posla. Bez obzira na to što bi se Srpska zadužila za izgradnju ovog autoputa, uvjeren sam da bi to bio pravi potez, čemu nas uče i iskustva iz regiona”, tvrdi Čubrilović.

Osvrćući se na propali ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj koji je sklopljen sa slovenačkim preduzećem CPM, Čubrilović je rekao da je potraživanje od 7,6 miliona evra predato Privrednom sudu u Sloveniji pred kojim se vodi stečajni postupak, dodajući da je problem što nema dovoljno imovine u stečajnoj masi za namirenje svih potražilaca, ali da je olakšavajuća okolnost, prema informacijama iz suda, što je potraživanje Srpske prioritet za naplatu.

Govoreći o situaciji u “Željeznicama Republike Srpse” (ŽRS), Čubrilović je rekao da se poslovodstvo ŽRS-a trudi da željeznički saobraćaj bude što prije uspostavljen i da ne može da kaže kada će sve ponovo biti u funkciji, ističući da je siguran da će se to dogoditi narednih dana.

Prema njegovim riječima, Vlada je formirala radnu grupu koja će pokušati da doprinese konačnom rješenju problema u ŽRS-u gdje je štrajkom mašinovođa nanesena velika šteta, te da je uprava ŽRS-a procjenila 50.000 KM direktnih dnevnih gubitaka, dok su indirektne štete premašile 2,5 miliona KM.

Čubrilović je istakao da se svi slažu da u ŽRS-u ima viška zaposlenih, ali da tek treba utvrditi da li će biti otpuštanja. “Menadžment sada pokušava da nađe način da ni ti prekobrojni radnici ne ostanu bez hljeba, a mi nećemo dozvoliti da se ljudi tek tako istjeraju na ulicu. Smanjenje broja radnika trebalo bi da se odvija postepeno, bez velikih potresa”, rekao je Čubrilović i dodao da je štrajk mašinovođa privremeno zaustavio te aktivnosti.

Srna/Informer.ba