Izdvojeno Svijet Techno Udarno Vijesti

VIDEO/ Napravljen metak na lasersko navođenje

Američki inženjeri napravili su metak sa navođenjem koji može da pogodi metu udaljenu 1,6 kilometara, nešto poput raketnog projektila na navođenje.

Inženjeri Nacionalne laboratorije Sandia kažu da metak može sam da se okreće i rotira na putu ka laserom navođenoj meti. Na putu do mete zrno može da napravi čak do 30 izmjena kursa u sekundi.

Zrno kalibra 12,7 milimetara moći će da se koristi u mitraljezima, tako da će vojnici moći brže i preciznije da pogađaju zadate mete.

“Testirali smo sa barutom kako bi vidjeli da li možemo da dobijemo brzinu na izlazu iz cijevi koja bi bila potrebna vojsci”, izjavio je Džim Džons, predstavnik laboratorije Sandia.

Testiranja su pokazala da zrno može da postigne brzinu od 730 metara u sekundi. U Sandiji kažu da su uvjereni da će uspjeti da postignu standardnu brzinu za municiju koja je veća za nekoliko stotina metara u sekundi.

Kompjuterska simulacija pokazala je da nenavođeni metak u stvarnim uslovima može da promaši metu koja je udaljena 800 metara. Navođeni metak bi na toj udaljenosti pogodio metu veličine dvadesetak centimetara, prenosi Beta.

Sam dizajn metka uključuje i optički senzor u vrhu zrna koji detektuje laserski zrak na meti. Senzor šalje informacije elektronici koja kontroliše elektromagnetni mehanizam. Mehanizam ima tanka krilca koja omogućuju navođenje metka ka meti.

Sandia laboratorija trenutno traži većeg partnera koji će omogućiti da testiranja prototipa metka budu dovedena do kraja, kako bi se on pojavio na tržištu.

Potencijalni korisnici mogu biti vojske, policijski službenici ili rekreativni sportisti.

 

Informer.ba