Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO – NASA snimila spektakularnu eksploziju na Suncu

Američka svemirska agencija NASA snimila je spektakularnu eksploziju na površini Sunca.

Vrlo neuobičajena solarna baklja koju je NASA posmatrala u utorak mogla bi omesti satelitsku komunikaciju te rad elektro-enegregetskih postojenja na Zemlji u sljedećih nekoliko dana, piše Daily Mail.

Snažna eksplozija na Suncu oslobodila je vatrenu oluju radijacije na razini kakva nije zabilježena od 2006. godine i vjerojatno će dovesti do umjerene geomagnetske aktivnosti u srijedu, upozorava američka Nacionalna meteorološka služba.

Procjenjuje se da bi umjerena geomagnetska oluja mogla da se osjeti između 18 i 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

NASA-in svemirski opservatorij za posmatranje Sunca, Solar Dynamics Observatory, uspio je snimiti spektakularan događaj, kombinaciju solarne baklje, koronalno izbacivanje mase (coronal mass ejection, CME) i manju radijacijsku oluju.

Bilo je vrlo dramatično. Vidjeli smo početnu baklju koja nije bila velika, ali onda joj se pridružila masivna erupcija zajedno s pojačanom radijacijom čestica i to je uzrokovalo snažno koronalno izbacivanje mase. Mogli smo vidjeti kako materijal odlazi sa Sunca. Bilo je fantastično“, opisao je događaj Bill Murtagh, koordinator programa u NWS’s Space Weather Prediction Centre.

 

Daily Mail/Informer.ba