Svijet Udarno Video Vijesti

(VIDEO) Nova upozorenja na kutijama cigareta u SAD-u sadrže slike leševa

Američke zdravstvene vlasti predstavile su danas nova upozorenja koja će od oktobra 2012. morati da stoje na kutijama cigareta i reklamama za duhanske proizvode u SAD-u, a koja sadrže slike, između ostalog, leševa, oboljelih pluća i čovjeka na aparatu za vještačko disanje.

Devet novih etiketa koje upozoravaju na opasnosti pušenja objavljene su danas na Internet sajtu američke Uprave za hranu i ljekove (FDA), a dio su Zakona o kontroli i prevenciji pušenja iz 2009. godine, kojim se više milijardi dolara vrijedna duhanska industrija u SAD-u stavlja pod nadzor FDA, prenosi Reuters.

Nove etikete sadrže slike koje mogu da uznemire ljude, poput one na kojoj piše “UPOZORENJE: pušenje izaziva zavisnost”, ilustrovane fotografijom čovjeka koji puši cigaretu kroz rupu na vratu.

Druga upozorenja ukazuju na opasnost od pasivnog pušenja za djecu, kao i povezanost pušenja sa smrtonosnim oboljenjima pluća, rakom, moždanim udarom, oboljenjima srca i smrću. Američki sekretar za zdravstvo, Ketlin Sebelijus, izjavila je da je cilj vlasti da spriječi djecu da počnu da puše i da ponudi pomoć odraslima koji žele da ostave cigarete.

Zakonom o pušenju iz 2009. je predviđeno da paklice cigareta sadrže poruke upozorenja napisane velikim slovima na polovini prednje i zadnje strane kutije, kao i slike koje pokazuju štetne posljedice pušenja po zdravlje. Ranije su poruke upozorenja bile napisane sa strane i bile su manje vidljive, prenosi agencija Tanjug.

 

Informer.ba

.