Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Novi Zeland zahvatila snježna oluja

Polarne hladnoće donijele su snijeg u Wellington i Auckland dok su temperature ispod nule zamrznule ceste, prekinule su snabdijevanje strujom i paralizirale život u pojedinim dijelovima Novog Zelanda.

Mještani predgrađa u glavnom gradu Wellingtonu upozoreni su da se suočavaju sa sniježnim padavinama u jeku najteže zime na Sjevernom otoku Novog Zelanda u pola stoljeća, javio je AFP.

”Ljudi se trebaju pripremiti za najgore, što znači da trebaju osigurati da budu spremni u slučaju da ne mogu napustiti domove i da bi mogli ostati bez električne energije i snabdijevanja ostalim potrepštinama’‘, izjavio je u ponedjeljak načelnik civilne zaštite Wellingtona Rian Van Schalkwyk.

Načelnik Meterološke službe Novog Zelanda Philip Duncan izjavio je da su najveći novozelandski grad Auckland pogodile najteže snježne padavine od 1970-ih godina, iako je snijeg nakon toga otopljen obilnim kišama.

Stanovnici Aucklanda neće imati tako teške uslove kao oni u Wellingtonu, Christchurchu ili Dunedinu ali je izvjesno da će doći do miješanja kiše i snijega, kazao je on.

Najteža situacija je na Južnom otoku, koji je više naviknut na snježne oluje, ali se bori s posljedicama nevremena, za koje se očekuje da će donijeti temperature ispod nule u većem dijelu ove sedmice.

Aerodromi su zatvoreni u ponedjeljak ujutro u Christchurchu, Dunedinu i u turističkom gradu Queenstownu, gdje je lokalna meteorološka služba zabilježila temperature u do minus četiri stepena.

Najveće ceste u Queenstownu također su zatvorene, ostavljajući izoliranim skijaški centar Južnog otoka, a saobraćajna služba Novog Zelanda javila je da je više od deset autoputeva širom zemlje neprohodno.

Na hiljade kuća ostalo je bez snabdijevanja strujom u Wellingtonu, Christchurchu i na poluostrvu Coromandel, dok su škole zatvorene većim djelom Južnog otoka.

Meteorološka služba javila je de naće doći do poboljšnja vremena u narednim danima.

”Očekuje se da snažno strujanje oštrog zraka koje je trenutno iznad zemlje polako popusti do četvrtka”, javila je Meteorološka služba.

 

Fena/Informer.ba