Svijet Udarno Vijesti

VIDEO: Održana posljednja korida u Barceloni

Na radost udruga za zaštitu životinja, ali i brojnih Katalonaca koji su potpisali peticiju za njezinu zabranu, večeras je održana posljednja korida u Kataloniji.

Oko 20 hiljada ljudi napunilo je arenu Monumental u Barceloni i gledalo izvedbu najboljih španskih matadora.

Katalonski parlament izglasovao je zabranu prošle godine, nakon što je 180 hiljada Katalonaca potpisalo peticiju kojom se tražilo obustavljanje borbe s bikovima zbog zlostavljanja životinja. Zabrana stupa na snagu 1. januara, ali će današnja korida u Barceloni biti posljednja u ovoj sezoni.

Ulaznice su rasprodane rekordnom brzinom. Na crnom tržištu danas su vrijedile pet puta više. Međutim, tako veliki posjeti Monumentalu posljednjih su godina bili iznimka, a ne pravilo, što je i pripomoglo izglasavanju zabrane.

Osim borbe za prava životinja, jedan od razloga za zabranu bila je i želja katalonskih nacionalista da pokažu kako su drukčiji od ostatka Španije, u kojoj je korida zabranjena još jedino na Kanarskom otočju.

Protivnici borbe s bikovima kažu da će pokušati proširiti zabranu i u ostalom dijelu zemlje, ali će u tradicionalnom srcu koride, pokrajinama poput Andaluzije, naići na velik otpor. Zagovornici koride odbacuju navode o okrutnosti prema životinjama i kažu da su borbe s bikovima dio kulturno-povijesnog naslijeđa te da se moraju zaštititi i očuvati.

 

Fena/Informer.ba