Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ ‘Okupirajte Wall Street’: Policija rastjerala demonstrante i uklonila kampove pokreta

Policija u američkim gradovima Oklend i Atlanta razjurila je demonstrante pokreta “Okupirajte Wall Street“, a mjesta na kojima su oni bili podigli svoje šatore raščišćena su.

Kako javljaju američki mediji, do te noćne akcije policije, u punoj opremi za razbijanje protesta, došlo je nakon sve većih žalbi stanovnika, vlasnika radnji i gradskih zvaničnika na sigurnost i čistoću.

U Oklandu u Kaliforniji je bilo haotičnih scena, u kojima je policija ispaljivala suzavac na demonstrante koji su pokušali da ponovo podignu šatore na mjestu odakle su otjerani u utorak.

Policija je morala da upotrijebi suhezavac. Dva policajca su povrijeđena, pošto je iz mase na njih bacano kamenje. Policija je procijenila da je u jednom trenutku bilo oko 1.000 demonstranata, a uhapšeno je oko 100.

U Atlanti u Džordžiji helikopteri su letjeli iznad mjesta u centru grada gdje su se utaborili članovi pokreta “Okupirajte Wol Street“, pomažući akciju policije na terenu, koja je uhapsila 50 demonstranata, koji nisu htijeli da napuste to mjesto.

Pokret “Okupirajte Wol Street” pokrenut je 17. septembra u New Yorku, kao protest protiv pohlepe finansijskog kapitala, korupcije političara i društvenih nepravdi. Odatle su se protesti proširili na mnoge američke gradove.

Sljedbenici pokreta su u parku, nedaleko od Wol Streeta, podigli šatore, gdje provode 24 sata dnevno. Stanovnici i poslovni ljudi na donjem Manhattanu već neko vrijeme traže da se prestane sa skupovima u tom parku, gdje demonstranti prave buku i ostavljaju smeće po okolnim ulicama.

 

Fena/Informer.ba