Izdvojeno Svijet Video Vijesti

VIDEO: Ovo je kršćanski radikal koji je u Norveškoj ubio najmanje 91 osobu!

Najmanje 91 osoba ubijena je u dva teroristička napada koja su se jučer dogodila u Norveškoj, javlja Reuters. Bomba koja je eksplodirala u centru Osla, te oštetila zgrade vlade i nekih ministarstava, ubila je sedam ljudi. Još najmanje 84 osobe ubijene su na otoku Utoya nedaleko od Osla, na konvenciji omladine vladajuće Laburističke stranke.

Policija je službeno potvrdila da su dva napada povezana. Nakon masakra na Utoyi uhapšen je ubica, 32-godišnji Norvežanin Anders Behring Breivik. “Ne možemo još kazati je li imao pomoćnike”, izjavio je glasnogovornik policije u Oslu Runar Kvernen, koji je ubicu opisao kao simpatizera radikalne političke desnice.

Policijski inspektor Einar Aas za norveški tabloid VG izjavio je da neki svjedoci tvrde kako su u centru Osla vidjeli Breivika s još jednim muškarcem. Policija je kraj hotela Sundvollen u Oslu, u kojem se nalazi premijer Jens Stoltenberg uhapsila muškarca za kojeg se sumnja da je Breivikov pomagač. Bio je naoružan nožem. Policajcima je rekao da nož nosi sa sobom jer se ne osjeća sigurno.

Breivik je prije nekoliko dana na Twitteru objavio citat Johna Stuarta Milla: “Uvjerenje jedne osobe jednako je snazi 100.000 osoba koje imaju samo interese”. Policija je u Breivikovom automobilu i stanu u elitnoj četvrti Osla pronašla nekoliko pištolja i dvije puške, od kojih jedna služi za lov.

 

Manijak za sebe tvrdi da je “kršćanin i konzervativac”

“Teorija policije jest da je isti ubica bio umiješan u oba slučaja, s obzirom da je viđen na oba mjesta zločina“, kaže glasnogovornik. Norveški mediji objavili su fotografiju ubice s njegovog Facebook profila, na kojem se Breivik opisuje kao “kršćanin i konzervativac”. Također je naveo da živi u Oslu, voli lov i video igre “World of Warcraft” i “Modern Warfare 2”. Prema informacijama koje su objavili norveški mediji, Breivik je bio i mason.

Podsjećamo, eksplozija je u centru Osla odjeknula oko 15:30 sati. Oštećena je zgrada vlade, a pretpostavlja se da je meta napada bio premijer Jens Stoltenberg, koji u trenutku kada je bomba eksplodirala nije bio u svom uredu. Vjeruje se da je Breivik bombu napravio od umjetnog gnojiva, kojeg je kupio 4. maja. Policija je utvrdila da je Breivik kupio čak šest tona gnojiva.

Dva sata kasnije počela je pucnjava na otoku Utoya, na konvenciji na kojoj se Stoltenberg također trebao pojaviti, ali je otkazao put iz sigurnosnih razloga nakon što je dobio vijest o bombaškom napadu u centru Osla.

Na otoku Utoya, poručuju iz policije, dogodilo se pravo krvoproliće: “Hitne pomoći i helikopteri stalno su u pokretu. Gubici su ogromni”. Prve službene informacije govorile su o desetak žrtava, međutim svjedoci su još jučer tvrdili da je na Utoyi najmanje 20 mrtvih. Nove službene brojke su se, nažalost, pokazale još gorima od najcrnjih prognoza.

Na otoku je kasnije pronađena bomba koju ubica očito nije uspio detonirati. Breivik je na stranačku konvenciju ušao tako što je zaštitarima kazao da je došao obaviti rutinsku sigurnosnu provjeru zbog terorističkog napada u Oslu. Na sebi je imao  policijsku uniformu. Na otok je doveden brodom, a čim se iskrcao na kopno izvadio je oružje i počeo pucati.

Index/Informer.ba