Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Počeo masovni protest u Moskvi

Hiljade ljudi okupilo se u centru Moskve, nekoliko kilometara od Kremlja, na protestu povodom navodnih nepravilnosti na parlamentarnim izborima.

Rijeka demonstranata protezala se duž Avenije Saharov poveoma hladnom vremen. Protestni skupovi održavaju se širom Rusije, a prve velike demonstrancije održane su u istočnom gradu Vladivostoku, prenio je BBC.

Organizatori u Moskvi očekuju dolazak oko 50 000 ljudi, gdje će im se obratiti brojne opozicione i javne ličnosti ličnosti.

Predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je ove sedmice političke reforme, ali mnogi demonstranti smatraju da to nije dovoljno. Oni traže da izbori budu ponovljeni, poslije pobjede stranke premijera Vladimira Putina manjom prednošću nego na prethodnim glasanjima.

Kancelarija moskovskog gradonačelnika dijeli građanima čaj i sendviče. Bezbjednost u Moskvi je pojačana, a duž Avenije Saharov rsposređeno je 40 autobusa policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, prenijeli su ruski mediji.

Demonstranti u glavnom gradu nosili su na početku skupa bijele balone i transparente sa porukom “Za slobodne izbore”. Vlasti su odobrile održavanje ovog skupa, a njegov organizator je koalicija opoziicionih snaga.

Učesnici protesta u Vladivostoku nosili su slike premijera Putina sa pozivom da mu se sudi.

Među najavljenim govornicima je ruski bloger Aleksij Navalni, koji je pušten iz zatvora poslije privođenja na demonstracijama u Moskvi 10. decembra. Građanima će se obratiti 22 ličnosti, uključujući predsjedničkog kandidata Mihaila Prohorova i bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.

Prema zvaničnim podacima sa parlamentarnih izbora održanih 4. decembra, vladajuća stranka Jedinstvena Rusija osvojila je 49 odsto glasova, što je znanto manje u poređenju sa 69 odsto na prethodnim izborima, ali je ova partija i dalje ubjedljivo najveća u parlementu. Zvanični Kremlj demantuje da je glasanje bilo neregularno.

Srna/Informer.ba