Izdvojeno Politika Vijesti

VIDEO/ Pogledajte kako će izgledati novi saziv Vijeća ministara

Javnost je licitirala velikim brojem imena koja su ulazila u igru u vezi s budućim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Lista je, definitivno, filtrirana i naš Darjan Babić donosi sastav budućeg saziva državne vlade BiH.

Bitno je istaknuti kako osim nekih od ranije prisutnih ministara ili zamjenika ministara, u saziv novog Ministarskog vijeća ulaze nova imena, Damira Hadžića, dosadašnjeg načelnika Općine Novi Grad, ili ime potencijalnog ministra odbrane Nedžada Ajnadžića, aktuelnog ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Ipak, ni Karadžićev SDS nije ostao bez aduta u novom Vijeću ministara, a da je tako potvrđuje sve izvjesnije imenovanje Mirka Šarovića na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Jednoglasnom odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine za predsjedatelja Vijeća ministara imenovan je Vjekoslav Bevanda, čije je imenovanje već dostavljeno u Parlament BiH. Za to vrijeme u središnjicama stranaka rješavaju kadrovske križaljke. Prema neslužbeni informacijama FTV-a, ubuduće će resore voditi: ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, sigurnosti Sadik Ahmtović, odbrane Nedžad Ajnadžić, te prometa i komunikacija Damir Hadžić.

“Praktično, jedino SDA zadržava poslove koje su radili i prije pet godina. Kakva god bila njihova odluka, na nama je naravno da ovaj dio posla završimo i da najkasnije do petka riješimo ovo pitanje“, kaže Damir Hadžić, dopredsjednik SDP-a. „Mislim da je to jedna od najizvjesnijih stvari, jer se imenovanjem Ahmetovića ispunjava i ta kvota“, kaže Halid Genjac, predsjednik GO SDA.

SNSD i SDS nisu se oglašavali. Međutim, kako FTV doznaje, ministar financija bit će Nikola Špirić, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, na čelu civilnih poslova opet će biti Sredoje Nović. HDZ BiH i dalje će zadržati Ministarstvo pravde, a to je Bariša Čolak. HDZ-u 1990 pripast će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje će voditi Damir Ljubić.

Što se tiče zamjeničkih pozicija u ministarstvima jedino je poznato da će ostati Ana Trišić-Babić, te Marina Pendeš, a Rudo Vidović bit će zamjenik ministra prometa i komunikacija.

U ključnim agencijama raspored je sljedeći: Uprava za neizravno oporezivanje ostaje pod palicom aktualnoga ravnatelja Mire Džakule. Regulatorna Agnecija za komunikacije pripast će Predragu Kovaču iz SDS-a, a Državna agnecija za istrage i zaštitu Goranu Zubcu iz SNSD-a.

Federalna.ba/Informer.ba