Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Pogledajte kako izgleda bunker ispod Gadafijeve rezidencije

Potraga za Gadafijem još traje. Pobunjenici tvrde da su ga opkolili u blizini rezidencije i da je pitanje sati kada će ga pronaći. Za to vrijeme novinarske ekipe ušle su zajedno s pobunjenicima u bunker Bab al-Aziziye, utvrde Moamera Gadafija.

Snimke AP-a prikazuju mrežu hodnika odvojenih u sobe, komunikacijske centre i urede. U jednom od dva ureda pobunjnici su pronašli i sef, faks i terminal računala.

Bab al-Aziziya je Moamerova kuća, to znate. Nitko ne može ući unutra. No, sada smo slobodni i možemo što želimo’, rekao je jedan pobunjenik.

Podsjetimo, pobunjenici su u Gadafijevu utvrdu upali još u utorak, ali njemu nije bilo ni traga. No, tamo su našli i neke zanimljive stvari poput ekscentričnih modnih dodataka, zlatni kauč u obliku sirene Gadafijeve kćeri te fotoalbum pun fotografija Condoleezze Rice.

Prema posljednjim informacijama pobunjenika, sumnjaju da se Gadafi nalazi u kompleksu zgrada nedaleko od Bab al-Aziziye.

A libijski čelnik pozvao je u novoj audio poruci u četvrtak svoje pristaše na oružanu borbu kako bi pobijedili ‘neprijatelja’ i ‘oslobodili Tripoli’, javljaju agencije.

”Moramo pružiti otpor tim neprijateljskim štakorima koje ćemo pobijediti oružanom borbom”, rekao je pukovnik Gadafi u audioporuci koju je objavila satelitska mreža Araj sa sjedištem u Siriji, šiše AFP.

”Izađite iz svojih kuća, oslobodite Tripoli. Ne bojte ih se, bojte se samo Alaha’, dodao je. ‘Mladi Tripolija, gonite ih, iz ulice u ulicu, iz kuće u kuću. Uništit ćemo ih pištoljima i puškama’, nastavio je. ‘Pobijedit ćemo neprijatelja. Pobijedit ćemo NATO’, uzviknuo je.
‘Libija je za libijski narod, a za agente, ne za imperijalizam, ne za Francusku, ne za Sarkozyja, ne za Italiju”, rekao je Gadafi, dva dana pošto su libijski ustanici osvojili Bab al-Aziziju, njegovu rezidenciju i uporište u glavnom gradu.

Nešto ranije je grupa pobunjenika koja u okruženju drži četvrt stambenih zgrada oko nekadašnjeg predsjedničkog kompleksa Moamera Gadafija u Tripoliju izrazila uvjerenje da se bivši libijski vođa sa sinovima krije upravo u jednoj od zgrada. Nisu pojasnili zašto vjeruju da se upravo tamo krije Gadafi sa sinovima, ali oko četvrti se vode teške borbe.

Reuters je objavio da je u blizini te četvrti pronađeno više od trideset tijela Gadafijevih lojalista, od kojih su dvojica pronađena s plastičnim lisicama na rukama, što sugerira da su bili pogubljeni.

Glasnogovornik UN-a za ljudska prava Rupert Colville izjavio je da su takva izvješća uznemirujuća i pozvao je sve koji sada obnašaju vlast u Libiji, posebno one na terenu, da se ne čine nikakva djela osvete ili zločina.

Čelnik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil pozvao je stanovnike dijelova zemlje koji su još uvijek pod kontrolom progadafijevih snaga da se “priključe revoluciji” i dodao da traju razgovori s tim grupama kako bi se izbjegle daljnje žrtve.

‘Ljude u područjima koja još nisu oslobođena pozivam da se priključe revoluciji’, rekao je Džalil. ‘Libija je dovoljno velika za sve i prema svim Libijcima ćemo postupati jednako’, istaknuo je vođa političkog tijela pobunjenika.

Novinari Reutersa s terena javljaju da pobunenici pokušavaju istjerati posljednje Gadafijeve pristaše iz gradova Sabhe, u naftom bogatom području 600 kilometara južno od Tripolija te iz Gadafijeva rodnog grada Sirta, 450 kilometara istočno od glavnog grada.

Čak i ako gradovi padnu u ruke pobunjenika, velika pustinjska prostranstva unutrašnjosti Libije ostat će izvan njihove ontrole, područja u kojima žive plemena tradicionalno sklona Gadafiju ili istorijski neprijatelji centralne vlade u Tripoliju, prenosi Dnevnik.hr.

 

Informer.ba