Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Pogledajte kako su policija i vojska preuzele kontrolu nad najvećom brazilskom favelom

Voše od tri hiljade policajaca i vojnika uz potporu oklopnih transportnih vozila upali su u nedjelju, prije zore, u najveću brazilsku favelu Rocinhu.

Vrlo brzo preuzeli su kontrolu nad favelom koja je decenijama bila pod kontrolom teško naoružanih narkobandi.

Radi se o najambicioznijoj operaciji s ciljem povećanja sigurnosti prije nego Rio ugosti takmičenje i navijače Svjetskog prvenstva 2014. i Olimpijade 2016. godine. Dužnosnici računaju i da će tokom tih događanja Brazil predstaviti kao globalnu ekonomsku, političku i kulturalnu silu, javlja ABC News. Operacija je uslijedila nakon hapšenja u noći na četvrtak jednoga od najtraženijih trgovaca drogom u Riju, Antonia Francisca Bomfima Lopesa.
 


Vlasti su izvijestile kako im je trebalo samo 90 minuta da preuzmu kontrolu nad Rocinhom. Policija je istovremeno zauzela susjednu favelu Vidigal, kojom je također dominirala narkobanda “Prijatelji prijatelja”. Obije su favele smještene između dva najbogatija “kvarta” u Riju. Zračni prostor nad favelama zatvoren je do sutra, prenosi Index.

“Vraćamo ovo područje za 100.000 stanovnika Rocinha, ljudi kojima je potreban mir“, komentirao je nakon akcije guverner države Rio de Janeiro.

Akcija u Rocinhi dio je kamapnje progona bandi iz predgrađa Rija, u kojima vladaju trgovci drogom. Grad broji više od hiljadu favela u kojima živi jedna trećina stanovnika toga grada.

La Rocinha je devetnaesta favela koju su vlasti do sada uspjele “očistiti” od narkotrgovaca, koji su ondje “vladali” 30 godina, prenosi Index.

 

Informer.ba