BiH Udarno Vijesti

VIDEO/ Pogledajte novi snimak napada na ambasadu SAD-a

Ni danas nije poznato je li 23-godišnji islamski radikal Mevlid Jašarević sam izveo napad na američku ambasadu u Sarajevu ili je djelovao u grupi. Policija je potvrdila da je bio naoružan automatskom puškom i dvjema ručnim bombama. Osim Jašarevića, koji je zadobio prostrijelnu ranu potkoljenice, ranjen je i jedan policajac.

Jašarević je državljanin Srbije, rođen u Novom Pazaru, na Sandžaku u Srbiji. Policija i tužitelaštvo istražuju više osoba koje se mogu dovesti s napadom.

Policija Srbije djelovala je munjevito i jutros na Sandžaku privela 17 vehabija, među kojima je i jedan iz BiH. Svi su pušteni  nakon obavljenog informativnog razgovora.

Jašarević je po zgradi ambasade na Marin dvoru počeo pucati u 15.30 sati, a u 16.15 ga je onesposobio snajperist pucajući mu u potkoljenicu.

Jašarević je prije toga ranio jednog policajca. Nije se skrivao niti je pokušavao pobjeći, hodao je više od pola sata po raskršću i tramvajskoj stanici preko puta ambasade, povremeno ispaljujući rafale.

Američki ambasador Patrick Moon najavio je da će se u istragu uključiti agenti FBI-a, koji će u skladu s procedurom koja je ista za sve ambasade SAD-a u svijetu u sličnim slučajevima istražiti štetu na zgradi ambasade.

U toku je pretres kuća i osoba u selu Maoča koje se dovode u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, vehabijom iz Novog Pazara

Kako javlja Federalna televizija, u Maoču je stiglo 15-a policijskih vozila, a najviše je pripadnika specijalne policije.

Policija se nalazi i na ulazu u selo i pretresa sva lica. Vozila u kojim se nalaze lica koja podsjećaju na pripadnike vehabijskog pokreta duže su zadržavana, ali im je dopušten ulaz u selo, javio je reporter FTV-a koji je na licu mjesta.

Pripadnici SIPA-e također trenutno pretresaju kuću u sarajevskom naselju Vojničko polje.

Ova akcija je uslijedila nakon jutrošnjeg hapšenja jedne muške osobe u Sarajevu, koja se dovodi u vezu sa jučerašnjim terorističkim napadom na Ambasadu SAD i napadačem Mevlidom Jašarevićem.

Prema određenim sazanjima pripadnici SIPA-e sinoć su vršili pretrese nekoliko stanova u sarajevskim naseljima Grbavica i Bistrik.

 

Informer.ba