Region Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Poslušajte novu himnu sandžačkih Bošnjaka ”Ja sin sam tvoj”

Povodom usvajanja himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je sinoć održalo promociju i prvo javno izvođenje horske verzije himne.

Promociji himne su, pored velikog broja građana, prisustvovali reisu-l- ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i ministar Sulejman Ugljanin.

– Svečanim izvođenjem himne sandžačkih Bošnjaka i donošenjem odluke o proglašenju himne zapravo zaokružujemo jedan proces samoindetifikacije Bošnjaka. Na taj način želimo da promovišemo ono što jeste bilo naše znanje, kapacitet i kompetencija – rekao je predsjednik BNV-a Esad Džudžević obraćajući se prisutnima.

On je najavio i da će BNV na predstojećim izborima dati podršku Stranci demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

– Obaveze i pravo ovog veća je da u predizbornoj kampanji sve svoje kapaciteti i resurse stavi u službu pobede izborne liste SDA Sandžaka – rekao je Džudžević.

Na osnovu Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina i Statuta BNV, a na prijedlog stručne komisije, BNV je na sjednici Izvršnog odbora 6. aprila ove godine donijelo odluku o proglašenju himne sandžačkih Bošnjaka.