Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Potresno svjedočanstvo o stanju u Siriji: To nije rat. To je pokolj!

Međunarodni odbor Crvenog krsta (ICRC) i sirijski Crveni polumjesec još uvijek nisu ušli u Babu Amr, ustaničku četvrt Homsa koja je od četvrtka ponovno u rukama vojske, izjavio je u subotu portparol ICRC-a u Damasku.

“Nijedna ekipa još nije ušla u Babu Amr jer to vlasti još ne dopuštaju. Još uvijek pregovaramo“, kazao je portparol ICRC-a u Damasku.

Šef operacija Crvenog polumjeseca Haled Erksusi takođe je kazao da “dosad nijedna ekipa nije ušla u Babu Amr. Vlasti su nam dale do znanja da nam je pristup zabranjen iz sigurnosnih razloga”.

Konvoj Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca sa sedam kamiona hrane i lijekova te vozilima hitne pomoći za evakuaciju ranjenih i bolesnih od petka popodne stoji na ulazu u Homs.

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je sinoć zabrinutost izvještajima da snage sirijske vlade vrše samovoljna pogubljenja, zatvaranja i mučenja ljudi u gradu Homsu.

Strani funkcioneri strahuju da će u Baba Amru biti počinjeno novo krvoproliće nakon dolaska sirijskih snaga bezbjednosti.

Britanski fotograf Paul Conroy, koji je početkom sedmie evakuisan iz sirijskog grada Homsa, izjavio je u intervjuu za Sky News da se u tom gradu ne zbiva rat nego pokolj.

“To nije rat. To je pokolj. Tamo se bez razlike ubijaju muškarci, žene i djeca”, rekao je Conroy u razgovoru iz svog bolničkog kreveta u Britaniji, gdje liječi rane zadobijene u izvještavanju iz Homsa.

U odvojenom razgovoru za CNN , fotograf je ovosedmičnu situaciju u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu opisao kao “srednjovjekovnu opsadu, klaonicu”.

 

Jutarnji.hr/Informer.ba