Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO: Pregovori propali, Amerika na rubu bankrota!

PregovoriI između Baracka Obame i predstavnika Republikanske stranke oko smanjenju američkog deficita i podizanja gornje granice zaduženja su propali! Predsjedavajući Kongresa, koji odbija dopustiti nova zaduženja ukoliko Obama ne zauzda državnu potrošnju, John A. Boehner sinoć je naprasno napustio pregovore u Bijeloj kući.

Očekivano, republikanci su propast pregovora okrivili Obamu, dok predsjednik tvrdi da je kriv šef republikanske većine u Kongresu. “Stvarno nije lako razumjeti zbog čega bi Boehner propustio ovakav dogovor“, kaže Obama koji tvrdi da je republikancima ponudio vrlo velikodušan kompromis.

Boehner tvrdi da nije mogao pristati na Obamine uvjete jer je predsjednik tražio povećanje poreza. “Bijela kuća je u zadnji tren promijenila ciljeve. Tražili su više novca u proračunu, a jedini način da to postignu je da povećaju poreze“, izjavio je Boehner na konferenciji za novinare.

 

Republikanci ne žele oporezivati najbogatije

Podsjećamo, ukoliko dogovor ne bude postignut od 2. augusta, SAD će bankrotirati! To je, naime, datum kada Amerika više neće imati dovoljno novca da istovremeno nastavi i otplaćivati svoj vanjski dug i uplaćivati građanima mirovine i socijalnu pomoć. Da bi mogla normalno servisirati svoje obaveze, Amerika se mora dodatno zadužiti, ali Kongres i Senat najprije moraju odobriti povećanje gornje granice zaduženja za ovu godinu.

Gornja granica američkog duga uvijek se normalno povećavala iz godine u godinu. No, ovoga puta su republikanci u Kongresu, pod jakim uticajem radikalnog “tea partyja”, odlučili pregovore o povećanju granice zaduživanja uvjetovati smanjenjem deficita. Obama je voljan povući rezove koji će smanjiti državnu potrošnju, ali ujedno inzistira i na većim porezima, odnosno ukidanju porezne olakšice za najbogatiji sloj stanovništva, što je uveo George W. Bush. Republikanci ne žele pristati na povećanje smiješno niskih poreza jer tvrde da niže porezne stope za najbogatije stvaraju radna mjesta, iako se već odavno pokazalo da to nije točno.

Na rubu bankrota

“Nemamo više vremena“, frustrirano je izjavio Obama, koji je na konferenciji za novinare održanoj nakon što je objavljeno da su pregovori propali bio vidno ljut. “Ogromna većina Amerikanaca vjeruje da moramo imati balansirani pristup između rezova i većih poreza. Bio sam voljan republikancima ponuditi dogovor koji više naginje njihovoj politici, nego politici mojih kolega iz Demokratske stranke”, kazao je Obama.

Republikanski predstavnici kod Obame u Bijelu kuću opet dolaze danas u 11 sati (17 sati po našem vremenu op.a.). Sastanku će nazočiti šef Kongresa Boehner, vođa republikanske manjine u Senatu Mitch McConnel, ali i demokratski lider iz Kongresa i Senata Nancy Pelosi i Harry Reid. “Republikanci mi na idućem sastanku moraju objasniti kako ćemo izbjeći bankrot“, poručio je Obama.

 

Index/Informer.ba