Izdvojeno Svijet Video Vijesti

VIDEO/ Protesti studenata u centru Londona

Britanski studenti održali su danas protestnu šetnju u centru Londona zbog smanjenja javne potrošnje i velikog povećanja školarina.

Policija je saopštila da je u protestu učestvovalo više od 2 000 ljudi, a skup je obezbjeđivalo oko 4 000 policajaca. Studenti su prošetali od zgrade Univerziteta u Londonu do gradskog finansijskog okruga.

Manja grupa demonstranata postavila je više od 20 šatora na Trgu Trafalgar, po ugledu na metode američkog pokreta “Okupirajmo Wall Street”. Ispred Katedrale St Paul’s već traju demonstracije protiv pohlepe korporacija.

Anet Web, student Univerziteta u Portsmouthu, izjavila je da većina studenata sljedeće godine neće moći da plati tri puta uvećanu školarinu, koja će iznositi 9.000 funti.

“To znači da će obrazovanje ubuduće biti rezervisano samo za bogate, a ja vjerujem da treba da bude dostupno svima“, rekla je Veb.

Tokom prethodnih studentskih protesta u decembru, manja grupa demonstranata bila je nasilna i izvršila spontani napad na automobil sa princom Charlsom i njegovom suprugom Camilom.

Policija je danas upozorila da će svako ko bude umiješan u kriminalnu aktivnost tokom marša biti krivično gonjen.

Policiji je dozvoljeno da koristi gumene metke ukoliko dođe do nereda sličnih onima od prošle godine koji su počeli 10. novembra pred partijskim štabom premijera Davida Camerona.

Organizatori protesta optužili su policiju za pokušaj zastrašivanja, poslije izvještaja o tome da pripadnici snaga reda imaju odobrenje da upotrebe gumene metke u slučaju izbijanja nasilja.

 

Srna/Informer.ba