Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO/ Razorna snježna oluja pogodila istok SAD-a, milioni domaćinstava bez struje

Razorna snježna oluja i danas traje na istoku SAD, zbog čega su škole zatvorene, a  2,2 miliona domaćinstava nema električnu energiju uoči nacionalnog praznika Noći vještica.

Oluja je počela u Zapadnoj Virginiji prije dva dana i do sada odnijela najmanje osam života. Većina pogibija desila se na klizavim putevima.

Saobraćaj na mnogim putevima i danas je u prekidu zbog oborenog drveća i stubova električnih vodova.

Ukrasi postavljeni povodom praznika u mnogim gradovima pokriveni su snijegom. U gradu Peru, u državi Massachusetts, izmjeren je snježni pokrivač debljine 81 centimetara, saopštila je nacionalna meteorološka služba.

Na 45 minuta vožnje od New Yorka izmjerena je debljina snijega od 48 centimetara. Nekoliko vozova iz New Jerseyja prema New Yorku i dalje ne saobraćaju.

Guverner Connecticuta Danel Meloj izjavio je da je oko 100 državnih puteva potpuno zatvoreno, dok je oko 200 saobraćajnica samo djelimično prohodno. Connecticut je naročito teško pogođen, a guverner Meloj kaže da je ovo najveći nestanak struje u istoriji ove američke države.

Vlasti u Massachusettsu zatražile su od roditelja, škola i svih ostalih građana da odgode proslavu Noći vještica zbog opasnosti od pokidanih žica električnih vodova. U apelu se navodi da djecu prilikom izlaska iz kuće treba da prate odrasle osobe.

Bez struje je ostalo 750 000 građana u Connecticutu, skoro 525 000 u Massachusettsu, više od 360 000 u New Jerseyju, oko 220 000 u Pensilvaniji, oko 128 000 u New Yorku, više od 200 000 u New Hempshiru, oko 21 000 u Mejnu i 1 200 na Rode Ilandu.

 

Srna/Informer.ba