Region Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Sanader prima mito od MOL-a

Snimak sastanka Ive Sanadera i predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u jednom zagrebačkom restoranu predstavlja zakonit dokaz na suđenju bivšem hrvatskom premijeru za uzimanje mita, odlučilo je sudsko vijeće.

Vijeće sudije Ivana Turudića je uprkos protivljenju odbrane i tvrdnji da je snimak nezakonit, odlučilo da ga uvrsti kao dokaz u suđenju na kojem je bivši premijer optužen za uzimanje provizije od Hypo banke i primanje 10 miliona eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL omogućilo preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Na četverominutnom video snimku bez tona vide se razgovor Sanadera i Hernadija, tokom kojeg je i razmijenjen papirić na kojem je bivši premijer nešto zapisao.

Na snimku prikazanom u sudnici vidi se i kako Sanader iz mobilnog telefona vadi bateriju.

Sanader se tokom gledanja snimka samo smješkao.

Odbacujući tvrdnje odbrane Turudić je kazao da se ne radi o dokazu koji je bio pribavljen kršenjem Ustava, zakona ili međunarodnog prava.

Pregledom snimka je utvrđeno da je nastao u javnom prostoru koji je označen kao takav“, kazao je Turudić ali se i složio s odbranom da je neprihvatljivo što je snimak prije suda došao do medija.

Advokatica Jadranka Sloković je rekla i da je riječ o montiranom materijalu pošto integralni snimak ima više od dva sata.

Prihvativši snimak kao zakonit, sud je odbio i prijedlog obrane da se vlasnik restorana Marijo Cerhak ispita zašto snimak sigurnosnih kamera nije uništen, što se po tvrdnjama obrane moralo dogoditi, prenosi Hina.

 

Informer.ba