Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Sarkozyja u Baskiji zasuli jajima, pobjegao u kafić

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy jučer je morao da se skloni u jedan kafić nakon što ga je ‘pritislo’ nekoliko stotina baskijskih nacionalista i pristalica opozicione Socijalističke partije u gradu Bajonu, koji su uzvikivali pogrdne poruke i gađali ga jajima.

Policija za razbijanje demonstranata ubrzo je opkolila kafić u kojem se sklonio Sarkozy, u mjestu Bajonu, u baskijskom regionu na jugozapadu Francuske, gdje je predsjednik došao u okviru predizborne kampanje.

Neki od demonstranata su uzvikivali pogrdne poruke i bacali jaja na bar, dok su pojedini uzvikivali “Nicolas kampora”, što na baskijskom jeziku znači “Nicolas napolje”, i isticali letke u kojima se traži više autonomije za baskijski region.

Sarkozy je ostao u baru jedan sat, dok je policija odvraćala demonstrante.

Predsjednik francuske je osudio, kako je rekao, nasilje koje je izvela manja grupa nasilnika i izrazio žaljenje što su se militantni socijalisti udružili sa baskijskim separatistima, prenosi Tanjug.

Sarkozyjeva pomoćnica Natalie Morizet, koja vodi predsedničku kampanju, optužila je socijaliste da su organizovali ulične proteste protiv predsjednika.

Informer.ba