Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Sirija: Tenkovi u Hami, ubijeno više od 120 ljudi!

Sirijska organizacija za ljudska prava saopštila je da je bilans poginulih civila u današnjem napadu sirijskih tenkova na grad Hama porastao na 120.

Granatiranje tenkovima uslijedilo je nakon mjesec dana vojne opsade tog grada, zbog demonstracija protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Samo u gradu Hami, središtu protesta protiv režima Bašara al-Asada, poginulo je 95 ljudi. Stanovnici Hame za AFP su ispričali da su vladine jedinice u grad ušle u šest sati ujutro, a napadnuti su i gradovi Deir Ezor, Harak i al-Bukamal i Muadhamija, predgrađe Damaska.

Britanski šef diplomatije William Hague pozvao je sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prekine napade na Hamu.

”Zgrožen sam izvještajima da su sirijske snage na tenkovima upale u Hamu i ubile desetine ljudi. Predsjednik Bašir se vara ako misli da će terorom riješiti krizu u zemlji” – rekao je Hague.

Njemački ministar spoljnih poslova Guido Westerwelle zapretio je zbog današnjeg nasilja novim sankcijama protiv sirijskih vlasti.

Prepadi i intervencija snaga bezbjednosti su, kako navodi agencija, pokušaj režima predsjednika Bašara al Asada da spriječi održavanje demonstracija protiv njegove vladavine.

Od početka protesta, prema navodima aktivista, ubijeno je više od 1.600 civila, a vlada pokušava da diskredituje protivnike nazivajući ih teroristima i stranim ekstremistima.

 

Agencije/Informer.ba