Region Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Skopje: Ubijena četiri mladića i srednjovječni muškarac, građani postavili barikade

U skopskom naselju Radišani i dalje je napeto, nakon što su nađena tijela četvorice mladića i jednog sredovječnog muškarca iz tog mjesta, sa prostrijelnim ranama.

U znak protesta zbog nezapamćenog pokolja, građani su postavili barikade zahtijevajući hitno pronalaženja krivaca. Primjetno je i pojačano prisustvo policije.

Makedonski mediji su javili da će se danas obaviti sahrana petorice ubijenih, kao i da je skopska opština Butel današnji dan proglasila danom žalosti.

U vezi sa ubistvima u MUP je na ispitivanje pozvano 50 osoba.

Zvanično, MUP je potvrdio da su tijela petorice ubijenih, u četvrtak oko 22:30, pronašli ribolovci u blizini vještačkog jezera kod sela Smiljkovci.

Na mjestu ubistva bilo je čaura, krvi, a na tijelima ubijenih prostrijelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje.

Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje.

Neki internet portali objavili su više spekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloljetnu kćer.

MUP je zbog toga pozvao građane na strpljenje i na smirivanje strasti, a medije da se uzdrže od spekulacija i neprovjerenih informacija o tome da su ubistva etnički motivisana.

Povodom ovog događaja sastao se i vrh makedonskog MUP-a u policijskoj stanici Gazi Baba.

Sastali su se i ambasador SAD u Makedoniji Pol Volers i lider albanske vladajuće stranke Demokratskom unijom za integracije (DUI) Alijem Ahmetijem. U saopštenju stranke se navodi da su se složili da je neophodna temeljna istraga i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov pozvao je na uzdržanost i sprovođenje hitne istrage, a Petar Latinovski, gradonačelnik opštine Butel, dijela Skoplja na području kojeg su se ubistva dogodila, pozvao je vlasti da pronađu počinioce “kako bi se izbjegla svaka vrsta špekulacija”, javio je AP.

Na uzdržanost svih strana do okončanja istrage i izbegavanje spekulacija i neosnovanih optužbi, pozvala je i američka ambasada u Skoplju.

Skopska televizija “24 sata vesti” javila je da je revoltirano stanovništvo napalo njenu novinarsku ekipu, razbilo im kameru i demolirala vozilo.

Pojedini mediji javljaju da su tokom protesta oštećena tri vozila i jedan gradski autobus, kao i da je kamenovano nekoliko kuća Albanaca koji žive u Radišanima, ali policija ove informacije nije potvrdila.

Brat nastradalog 45-godišnjaka za televiziju Kanal 5 izjavio je da im je nezvanično rečeno da su se mladići poznavali sa ubicama i da je njegov brat ubijen da ne bi bio svjedok masakra.

Stanovnici okolnih sela su izjavili da su negde oko 20 sati čuli pucnjavu. Navodno, likvidirani su jedan po jedan.

Ministarka: Smirite strasti

Ministarka policije Gordana Jankulovski je apelovala na građane da ostanu mirni.

– Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najvjerovatno bez ikakvog razloga, izgubilo život. Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijama ne doprinosi daljem podgrijavanju tenzija – rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju. MUP Makedonije formirao je Operativni štab čiji je zadatak da koordinira rad na rasvjetljavanju svirepog ubistva.

 

Agencije/Informer.ba