Izdvojeno Svijet Vijesti

Video snimak Svjetskog tgovinskog centra u plamenu demantuje teorije zavjere

Video snimak, objavljen danas na Internet stranici londonskog lista ” Daily Mail”, dokazuje da su se zgrade Svjetskog tgovinskog centra u New Yorku 11. septembra 2001. srušile zbog požara, a ne zbog podmetnutog eksploziva, kako tvrde mnogi teoretičari zavjere.

Dosad neprikazani video do koga su došli novinari ” Daily Maila”, jasno prikazuje kako se u vatri topi čelična armatura u jednoj od sporednih zgrada u kompleksu , a na snimku se vidi i kako se šipke koje iznutra pridržavaju zgradu krive u plamenu.

Riječ je o zgradi STC 7 u neposrednoj blizini kula bliznakinja, koje su srušene nakon što su 11. septembra 2001. u njih udarili oteti putnički avioni, što je dovelo do smrti više od 3.000 ljudi.

Iako je teroristička organizacija Al-Qaide  preuzela odgovornost za taj napad, mnogi su tvrdili da su kule srušene eksplozivom koji su podmetnule tajne službe kako bi Amerikanci dobili povod da napadnu Avganistan, Irak i “ostatak islamskog svijeta”.

Snimak, međutim, potvrđuje zvaničnu verziju, prema kojoj je zapaljeno avionsko gorivo istopilo armaturu, što je u konačnom ishodu dovelo do rušenja cijelog kompleksa.

Premda se na snimku ne vidi tačno vrijeme kada je načinjen, jasno je da je nastao između udara aviona u kule i “kolapsa” zgrada, što ga smješta u vremenski okvir između 9 i 10 sati ujutru.

Scenu je snimio novinar lokalne televizije, ali je video zapis potom smješten u arhive FBI, gdje je ostao sve dok ga” Daily Mail” nije dobio na osnovu američkog Zakona o dostupnosti javnih informacija.

Agencije/Informer.ba