Region Udarno Vijesti

VIDEO/ Srbija: Malinari gurnuli policijski kombi u kanal, 27 policajaca povrijeđeno

U Arilju, gdje su se okupili proizvođači malina u namjeri da krenu za Beograd  da bi protestovali zbog niske otkupne cijene maline, danas je povrijeđeno 27 policajaca, od kojih su dva policajca zadobila teške povrede.

Incident se dogodio kada su proizvođači malina sa 200 traktora probili kordon policije.

Policijski sindikat Srbije osudio je napade na policajce u Arilju, “koji su nepripremljeni i u nedovoljnom broju poslati da spriječe protest proizvođača malina”, javljaju beogradski mediji.

“Zbog nečije loše procene, 200 policajaca je postavljeno da budu glineni golubovi. Naređeno je da se malinari spreče u odlasku za Beograd, ako krenu traktorima i mehanizacijom. Ne želimo da ulazimo u motive i opravdanost njihovog protesta, ali niko zbog toga ne sme da napada policiju, da ih gađa različitim predmetima, molotovljevim koktelima i pri tom povredi 27 policajaca i uništi pet službenih vozila
“, kaže kaže predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Sindikat apeluje da se policajci i ljudi koji protestuju u ovakvim situacijama uzdrže od upotrebe sile.

Proizvođači malina nezadovoljni su zbog niske otkupne cijene maline, koja se kreće između 80 i 90 dinara /0,8 i 0,9 eura/. Malinari traže da početna otkupna cijena za kilogram maline bude od 126 dinara /1,2 eura/, a Ministarstvo poljoprivrede Srbije juče je saopštilo da ne može hladnjačarima da nametne obavezu da plaćaju tu otkupnu cijenu jer se cijene na domaćem, kao i međunarodnom tržištu formiraju slobodno.

 

Srna/Informer.ba