Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ Strašna oluja na sjeveru Italije: Devet mrtvih, šest nestalih, ulice nestale pod muljem

U ranimjutarnjim satima jaka oluja poharala je sjever Italije, regije Ligurija i Toskana, pri čemu je poginulo devet osoba, a šest ih se smatra nestalima, objavile su lokalne vlasti, piše Corriere della Sera.

Šest osoba poginulo je u mjestu Borghetto di Vara, gdje je i nestala jedna osoba te odakle su stanovnici evakuisani. Jedna je žena poginula u mjestu Aulla kada joj je bujica odnijela automobil, u istom je mjestu pronađena i još jedna žrtva.  Posljednja žrtva nađena ju u gradiću Monterossu. Dvije osobe nestale su u mjestu Vernazza, a još dvije u mjestu Pignone.

S obzirom da i dalje pada kiša što otežava posao spasiocima, građani su upozoreni da ostaju u svojim kućama ili ako baš moraju ići negdje da ne koriste svoje automobile.

Turistički biser Monterosso više ne postoji

Neke ceste u regiji potpuno su nestale, jer su prekrivene velikim slojem mulja. Cestovni i željeznički promet u regiji je u totalnom kolapsu. Turistički gradić Monterosso doslovno je izbrisan. “Monetrosso više ne postoji”, u suzama je kazao gradonačelnik Angelo Betta, prenosi Corriere Della Sera.

Loše vrijeme proširit će se tokom dana i na druge dijelove Italije, pa je gradonačelnik Rima, koji je prije pet dana završio poplavljen, sve službe upozorio da budu na oprezu i spremni za akciju.

Lopovi koriste priliku

Dok stanovnici bježe i napuštaju svoje preplavljene domove, neki su pljačkaši u Aulli odlučili iskoristiti priliku. Policija je njih petero uhvatila u krađi, dok su grabili plijen po razrušenim kućama i dućanima. Prema prvim izvještajima, riječ je o strancima, prenosi Index.

 

Informer.ba