BiH Izdvojeno Video Vijesti

VIDEO/ Travnik: Državni službenici u generalnom štrajku

Predstavnici  Koordinacije tri sindikata MUP-a Srednjobosanskog kantona  državnih službenika i zaposlenih u pravosuđu danas su otpočeli generalni štrajk zbog neusvajanja seta zakona o platama državnih službenika i radnika, mirnim protestima ispred zgrade kantonalne Vlade u Travniku.

Ovo je Srni potvrdio predsjednik Sindikata MUP-a Srednjobosanskog kantona Dragan Škulj i ističući da je jutros od 8.00 sati nastupio generalni štrajk i da ostaju u štrajku sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, a to je po hitnom postupku  usvajanje  seta zakona o platama u Skupštini tog kantona.

Škulj je rekao da je više od 1 200 policajaca od danas u generalnom  štrajku, ali da protesti neće biti svakodnevno organizovani jer su skupi. On je najavio sljedeći protest ispred zgrade opštine u Travniku gdje  je 7. septembra zakazana sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Do tada će biti  generalni štrajk  i sa svojim poslodavcima smo napravili sporazum o poslovima koje ćemo obavljati za vrijeme trajanja štrajka“, rekao je on i naglasio da je razlika u platama između policajaca u Srednjobosanskom  i Sarajevskom kantonu  i do 100 posto, a da bi se usvajanjem seta zakona išlo na izjednačavanje plata na nivou kompletne Federacije.

Škulj je istakao da bezbjednost građana za vrijeme generalnog štrajka nije ugrožena i da će se raditi poslovi samo po pozivu građana, te da će doći do smanjenog obima rada administracije kada je u pitanju izdavanje ličnih dokumenata.

Kako javlja dopisnik Srne, štrajkačima se od nadležnih u vlasti niko nije obratio. Premijer Vlade Bajro Makić nije imao vremena, kao ni predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona Nikola Simić, dok su zamjenici predsjedavajućeg Skupštine Josip Kvaisna i Refik Poparić prihvatili razgovor sa predstavnicima Sindikata, kako kažu samo da im duši olakšaju.

Ni na prošlim portestima premijer nije bio tu. Bio je  van zgrade i svoje odsustvo pravdao nekim drugim poslovima, a sad imamo informaciju da je otišao u Ministarstvo finanisja i da neće da se pojavi na protestima, jer nema nijendog argumenta da se ovaj zakon,  za koji su osigurana sredstva u budžetu, ne implementira i ne usvoji“, objasnio je Škulj.

On je dodao da i zamjenici predsjedavajućeg Skupštine Srednjobosanskog kantona ponovo “prebacuju lopticu” na kantonalnu Vladu.

Škulj je podsjetio da  su oni bili voljni odustati od tužbi  ako bi se implementirala ova dva zakona, a Vlada bi  uštedila oko 20 miliona KM na godišnjem nivou.

 

Srna/Informer.ba