Crna hronika Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Turković ispitivao Dumanjića: Otkrili ubistva kojih nema u optužnici

Zijad Turković, optuženi vođa zločinačke organizacije, i Sead Dumanjić, svjedok Tužilaštva BiH, danas su u Sudu BiH prilikom unakrsnog ispitivanja optuživali jedan drugog i za ubistva koja se uopšte ne spominju u optužnici.

Dumanjić je bio član Turkovićeve zločinačke organizacije i u zamjenu za svoje svjedočenje protiv Turkovića i ostalih osuđen je na blažu zatvorsku kaznu od pet godina zatvora. Dumanjić je ranije kazao da je Turković lično učestvovao u ubistvu Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Marije Salas Kortez, dok je optužio Milenka Lakića da je ubio Marija Tolića i Vernera Ajdarija, ali i da su ova ubistva urađena po Turkovićevom planu i odobrenju.

Turković je unakrsno ispitivanje Dumnajića počeo opušteno uz međusobna pitanja o zdravlju, dok sudija Izo Tankić nije prekinuo ovaj familijarni dio ispitivanja.

U seriji pitanja o Dumanjićevim saznanjima o ubistvima Marija Tolića i Vernera Ajdarija Turković je pitao Dumanjića da li ijedan živi svjedok osim njega može potvrditi njegovu priču.

“Ne može. Kad si ih sve pobio”, kazao je Dumanjić i izazvao smijeh u sudnici.

“Zijade, ja nisam svjedok pokajnik. Ja sam dobio kaznu i nemam potrebe da lažem. Možemo mi raspravljati o bilo čemu, ali činjenice ne lažu”, kazao je Dumanjić.

Turković ga je upitao da li je Tužilaštvu BiH rekao baš sve što zna.

“Jesi li rekao kako si lično sa mnom učestvovao u planiranju ubistva Nasera Keljmendija? Jesi li rekao kako smo išli kod tvog prijatelja Muce u Visoko da kupimo eksploziv za to ubistvo“, kazao je Turković.

Dumanjić je odgovorio da to nije tačno, ali i da nije važno.

“Čuj, nije važno. Pa htjeli smo ljude ubiti”, pitao je Turković, na šta mu je Dumanjić odgovorio da to i nije bitno.

“Mi ovdje odgovaramo za one što smo ubili, a ne one što smo htjeli ubiti”, kazao je Dumanjić.

Turković ga je pitao je li rekao Tužilaštvu da je ubio mladića iz pištolja.

“Ja sam bio svjedok kako si ga ubio“, kazao je Turković.

Na ovu opasku Dumanjić se počeo smijati i kazao da su to izmišljotine.

“Ako ćemo već o ubistvima, ti si ubio Taiba Torlakovića, tako si pričao i hvalio se“, kazao je Dumanjić.

Turkovića je sudija Izo Tankić u nekoliko navrata upozorio na neprimjeren način ispitivanja.

“Izvinjavam se sudijo, ali vidite da mi nismo baš u najbojlim odnosima”, kazao je Turković, uz smijeh publike.

Dumanjića je danas ispitivao i Fahrija Karkin, Turkovićev advokat, koji je pokušao ukazati na neke razlike u iskazu koji je ranije dao i njegovo svjedočenje na sudu. Dumanjić je na suđenju Turkoviću i ostalim govorio o detaljima četiri ubistva, jer je i sam učestvovao u zakopavanju tijela ubijenih i prikrivanju tragova zločina.

Osim Turkovića u ovom predmetu optuženi su i Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić, Fadil Aljović i Hajrudin Memović.

Do sada su sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH sklopili Sead Dumanjić, Željko Đurić, Dragiša Rajak, Mirza Drinić, Ermin Delić i Danijel Planinčić.

Turković je uhapšen u septembru prošle godine. Optužnica ga tererti da je vođa zločinačke organizacije odgovorne za pet ubistava, tri pokušaja ubistva, međunarodnu trgovinu heroinom i kokainom, razbojništva, krađu 2,5 miliona KM i druga krivična djela.

 

Nezavisne/Informer.ba