Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

VIDEO/ TV debata između Dodika i Jovanovića: “Da li je RS genocidna tvorevina”?!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović suočili su se u 12 sati u prostorijama Pres-kluba Tanjug. Dogovorena tema glasi: “Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda?”.

Tema je pokrenuta izjavom Jovanovića na Glavnom odboru LDP-a da je RS “genocidna tvorevina”, nastala na srebreničkom genocidu. Izjava je izazvala buru reakcija i negodovanja iz RS, a čak su najavljene tužbe te je zatraženo izvinjenje pred srpskim parlamentom. Iz Kabineta predsjednika RS ekspresno je poručeno da lider LDP-a “smišljenom laži da je RS nastala na genocidu pokušava da pripiše kolektivnu odgovornost cijelom narodu, koji je samo branio pravo na život”.

Na na web-portalu LDP-a u utorak je objavljen i govor Jovanovića kako bi se, kako su nam kazali, spriječile zloupotrebe od pojedinih medija. Jovanović je, naime, kazao da je “Srbija uvijek stradala zbog toga što nije bila sposobna da razumije Bosnu i da doprinese onoj vrsti razvoja Bosne koji je neophodan kako problemi te Bosne ne bi uništili samu Srbiju”.

“Tačno je, RS je napravljena i na genocidu. Na srebreničkom genocidu, na etničkom čišćenju, nezabilježenom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Tačno je da je bilo i zločina na drugim stranama, tačno je i da ljudi koji žive danas u toj RS imaju pravo i ljudsku potrebu na jedan normalan život, baš kao Bošnjaci ili Hrvati” – rekao je Jovanović.

Na početku tv duela sa Čedomirom Jovanovićem, Milorad Dodik je izjavio da je totalna laž da je RS nastala na genocidu. RS je nastala 1992. godine prije Srebrenice.

“Nigdje u relevantnim dokumentima ne stoji kvalifikacija o genocidnosti. Republika Srpska nije nastala ni na kakvom zločinu. Ona je nastala prije međunarodnog priznanja BiH”, ustvrdio je Dodik.

Međutim, samo nekoliko minuta poslije, predsjednik RS demantovao je sam sebe. Nakon pitanja votiteljice kako objašnjava svoju izjavu od prije desetak godina da je u Srebrenici počinjen genocid, Dodik je s nelagodom, uz meškoljenje pokušao izgladiti situaciju.

“Nisam to rekao tako. Bilo je to nakon presude Simiću gdje je sud donio tu kvalifikaciju“, kazao je neuvjerljivi Dodik koji je sam demantovao svoju tezu o “nepostojanju relevantnih dokumenata i kvalifikacija” o genocidnosti.

Dodik je ustvrdio da je RS nastala 1992. godine, a da je Dejtonskim sporazumom “verifikovana”, dok BiH “nije postojala” sve do Dejtona, kada su joj, SAD i druge velike sile dale legitimitet da bi sačuvale obraz.

“Od Dejtona je nastala BiH, a RS je postojala kao ‘država’ prije toga, ‘imala teritoriju i narod’, RS je dobila smao legitimnost potpisivanjem Dejtona”, rekao je Dodik.

Čedomir Jovanović je naveo da zgradu Tanjuga u centru Beograda iz koje se emituje tv duel “obezbjeđuje policija kao da igra rukometna reprezentacija“. Od koga nas to obezbjeđuje policija, upitao je Jovanović Dodika.

Čedomir Jovanović je zatim rekao da je njegova rečenica u kojoj je naveo da je RS nastala na genocidu dio njegove brige za sopstvenu zemlju.

Ja brinem o svojoj zemlji Srbiji koja se nalazi tri mjeseca pred izborima. Imamo pravo da u kampanji formulišemo i otvorimo sporna pitanja kao bi nakon izbora Srbija prestala da bude izvor svih problema u regionu“, rekao je lider LDP-a.

Jovanović je pomenuo i Srđana Aleksića koji je poginuo pokušavajući da spasi svog prijatelja Bošnjaka. On je istakao da je Srđan Aleksić Srbin kojem se dive i Srbi i Bošnjaci, a ne Karadžić, a ne Mladić.

Postavljam pitanje da li se Srbija bavi Republikom Srpskom samo da bi kompenzovala poraze na Kosovu“, upitao je Jovanović.

Dodik je rekao da voli Srbiju. “Ja volim Srbiju, volim je više nego Sarajevo, što možda nije vaš slučaj gospodine Jovanoviću“, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je zatim podsjetio Čedomira Jovanovića da se prisjeti odakle potiče, aludirajući da je majka lidera LDP-a porijeklom iz Bosne.

Na to mu je Jovanović uzvratio “nemojte molim vas da me podsjećate odakle je moja majka“. Jovanović: “Jel’ se ovdje priča odakle je moja majka? I vi ćete moje srpstvo da mjerite kao…”

Dodik: “Vašim glupostima….”

Jovanović: “Jel’ tako? Jel tako? Pa to onda recite i budite na takav način dostojan predsjednik RS. Ne kititi se Karadžićevim oružjem, kitite se Srđanom Aleksićem, momkom koji je ubijen zato što je branio svoje drugare Bošnajke”.

 


jovanović vs. dodik 01 by antiprotivan


jovanović vs. dodik 02 by antiprotivan


jovanović vs. dodik 03 by antiprotivan


jovanović vs. dodik 04 by antiprotivan

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • NEKA JE NEKO I DODIKU ZACEPIO USTA A VEC SU MU SE POCELA SUZAVAT JOS MALO MA CE DA JEDE I PIJE NA SLAMKU.SVAKA CAST JOVANOVICU TI SI PRVI COVJEK KOJI JE POSLIJE 1995GOD. TAKO NESTO REKAO JAVNO