Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ U Afganistanu oslobođeno 41 dijete koje su talibani spremali za samoubilačke napade

Avganistanske vlasti potvrdile su danas da su oslobodile 41 dijete uzrasta od šest do 11 godina koje su talibani planirali da pošalju u susjedni Pakistan kako bi se obučili za samoubilačke napade.

Akcija je izvršena prošle sedmice u provinciji Kunar na granici sa Pakistanom, izjavio je novinarima u Kabulu Sedik Sediki, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je dodao da su četvorica talibana, koja su trebala da pređu granicu sa djecom uhapšena u ovoj akciji.

Sadiki je rekao da je 41 dijete, od šest do 11 godina trebalo da bude podvrgnuto “ispiranju mozga” kako bi se pripremili za samoubilačke napade na avganistanske i međunarodne trupe u Avganistanu.

” Teroristi su prevarili njihove porodice obećavši im da djecu šalju u Pakistan kako bi pohađali vjerske škole” – dodao je Sadiki i precizirao da su djeca vraćena roditeljima.

Samoubilački napadi, koji često izvršavaju mladići ili čak adolescenti su oružje koje najčešće koriste avganistanski, ali i pakistanski talibani.

Avganistanska policija uhapsila je početkom februara dvojicu 10-godišnjaka koji su planirali da izvedu samoubilačke bombaške napade na jugu zemlje.

Dvojica desetogodišnjih ‘budućih’ bombaša na sebi su, prilikom hapšenja, imali svaki po prsluk pun eksploziva.

Dječaci su u avgustu prošle godine pušteni na slobodu, zajedno sa još 19 drugih vršnjaka. Kada su prvi put bili uhapšeni, takođe su bili opasani eksplozivom.

Oni su otišli u Pakistan nakon što su pomilovani, tamo bili obučeni da izvedu samoubilački napad i vratili se u Avganistan.

 

Srna/Informer.ba