Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

VIDEO/ U toku najveći napad na web stranice SAD-a zbog zakona o piratstvu

U toku je najveći do sada napad na internet stranice Američke vlade.

Kao razlog navodi se moguće uvođenje novog kontroverznog zakona, koji onemogućuje besplatno dijeljenje sadržaja na internetu.

Ovo je internet nakon uvođenja SOPA-e!

Nakon što je objavljeno da je FBI ugasio stranice Megauploada, hakerska grupa Anonymous zaključila je da tako nešto mora biti kažnjeno – pa su oni njima srušili stranicu.

Tako na Twitteru možemo saznati da su oborene stranice mpaa.org, riaa.com, universalmusic.com, justice.gov. Spomenute stranice u trenutku pisanja ovog teksta nisu dostupne.

Ni to im nije dosta, pa možemo pročitati da spremaju napade i na White House.

Podsjetimo, hiljade web stranica ovaj četvrtak je ponudilo viziju internet prostora, kakav bi on mogao postati po njihovom viđenju, ukoliko SAD prihvati prijedlog zakona o piratstvu ‘Stop online piracy akt’ ili SOPA.

Među protivnicima ovih zakona nalaze se i kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera i LinkedIna koje su još prošle godine objavile pismo u New York Timesu u kojemu su istaknuli da bi donošenje ovakvih zakona moglo ugroziti inovacije internetskih kompanija i stvaranje novih poslova, kao i nacionalnu cyber sigurnost.

Više informacija o protestu protiv SOPA-e i PIPA-e možete naći na stranici sopastrike.com na kojoj se na popis kompanija i internetskih stranica koje učestvuju u ovoj akciji, a među kojima se, osim Wikipedije, nalaze i Google, Mozilla, Reddit, Flickr i hiljade drugih.

Službena Twitter oznaka za praćenje ‘najvećeg online protesta u povijesti’, kako ga nazivaju na sopastrike.com, jest #sopastrike, dok više informacija o ‘zamračenju’ Wikipedije možete saznati prateći oznake #WikipediaBlackout, #sopa i #pipa.

Dnevnik.hr/Informer.ba