Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Ubijen jedan od vođa Al-Qaede Anwar al-Awlaki

Ministarstvo obrane Jemena objavilo je u petak da je ubijen Anwar al-Awlaki, radikalni islamski imam za kojeg se vjeruje je vođa Al-Qaede Arapskog poluotoka (AQAP), objavile su američke TV mreže.

Al-Awlaki, američki državljanin rođen u Novom Mexicu, koji je godinama bio imam džamije u Falls Churchu kraj Washingtona, povezan je s pokušajem bombaškog napada AQAP-a na američki putnički avion na letu za Detroit na Božić 2009. godine, i smatra se vođom te grupe, posljednjih godine jednog od najaktivnijih ogranaka Al-Qaede, navode u izvještajima CBS News i CNN.

Vjeruje se da je Al-Awlaki unovačio Umara Farouka Abdulmutallaba, koji je pokušao izvesti taj napad s eksplozivom skrivenim u donjem rublju.

Također ga se povezuje prošlogodišnjim pokušajem AQAP-a da transportnim avionima na adrese u SAD-u pošalje eksplozivne naprave skrivene u tonerima printera. Al-Awlaki dopisivao se s majorom Nidalom Malikom Hasanom, koji je ubio 13 američkih vojnika u bazi Fort Hood u Texasu.

Američki dužnosnici smatraju ga najvećom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i najtraženijim osumnjičenikom za terorizam, te su jasno rekli da će njegovo hapšenje ili smrt, smatrati uspjehom u borbi protiv Al-Qaede i islamskih ekstremističkih grupa u cjelini.

Službenik jemenskog ministarstva obrane rekao je za CBS News da je Al-Awlaki ubijen, ali nije iznio nikakve dodatne pojedinosti.

I ranije je bilo izvještaja da je Al-Awlaki ubijen, ali su se pokazala pogrešnima, napominje CBS. Američka vlada u petak treba potvrditi tvrdnje dužnosnika Jemena.

TV mreža Al-Arabiya, pozivajući se na lokalne plemenske izvore, izvijestila je kako se sumnja da je američka bespilotna letjelica, za koje se zna da djeluju u Jemenu, u petak ispalila dvije rakete na konvoj vozila s Al-Awlakijem i njegovim čuvarima.

Reporter CBS News-a iz Jemena Khaled Wassef izvijestio je da se tvrdilo kako je Al-Awlaki ubijen i nakon američkih zračnih napada na jugu Jemena u decembru 2009., te novembru 2010. Također se smatra da je radikalni propovjednik bio meta napada američke bespilotne letjelice u južnom Jemenu 5. maja 2011, kada su ubijena dva operativca najpoznatije terorističke organizacije ovog vijeka.

Al-Awlaki se posljednji put pojavio na video snimku objavljenom na internetu u augustu 2010.

Na saslušanju pred američkim Kongresom ranije ove godine, direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Michael Leiter rekao je: “Ja zapravo smatram Al-Qaedu Arapskog poluotoka s Al-Awlakijem kao čelnikom te organizacije, vjerojatno najznačajnijom prijetnjom SAD-u”.

 

Hina/Informer.ba