Svijet Udarno Video Vijesti

VIDEO/ Uhapšen pisac Limonov koji je pucao na civile u opkoljenom Sarajevu

Policija je u četvrtak u Moskvi uhapsila ruskog opozicionara i pisca Eduarda Limonova kada se uputio na zabranjene demonstracije, javio je nezavisni radio Echo iz Moskve.

Limonov je našoj javnosti poznat po tome što je snažno podržavao Srbiju i Miloševićev režim tokom agresije na BiH i Hrvatsku.

Čak šta više u ratu je posjećivao položaje bosanskih Srba, a iz mitraljeza je pucao na opkoljeno Sarajevo u toku rata.

U svojim posjetama družio se sa zločincem Karadžićem što je vidljivo i na snimcima koji su napravljeni tokom njegovih posjeta.

Limonov je uhapšen kada se oko 100 osoba okupilo na trgu Trijumfalnaja na njegov poziv i opozicionog pokreta Druga Rusija, koji svakog 31. u mjesecu organiziraju demonstracije za koje nemaju dozvolu i koje policija rastjera.

Jedan policijski glasnogovornik je izjavio da je na skupu koji nije imao dozvolu uhapšeno 49 osoba.

“Nekoliko osoba je uhapšeno, među kojim i Limonov”, izjavio je za agenciju AFP Aleksandar Averin, glasnogovornik Druge Rusije.

Fotoreporterka agencije AFP je vidjela petnaestak hapšenja.

“Ne Putinu!”, moglo se pročitati na transparentima.

Eduard Limonov, kojem nije dozvoljeno da se kandidira za predsjedničke izbore koji će su sazvani za 4. marta, distancirao se od organizatora velikih demonstracija opozicije u decembru, na kojim se okupilo više desetaka hiljada ljudi u Moskvi. Nove velike demonstracije planirane su za 4. februar.

Eduard Limonov i dalje poziva na demonstracije svakog 31. u mjesecu, koje se odnose na 31 dan za odbranu člana 31 u ustavu koji jamči slobodu okupljanja.

Informer.ba