Izdvojeno Svijet Video Vijesti

VIDEO/ Uhapšeno više od 700 demonstranata pokreta Occupy Wall Street

Više od 700 ljudi uhapšeno je jučer poslijepodne u New Yorku na protestu protiv politike i postupaka Wall Streeta. Demonstranti su uhapšeni zbog blokiranja prometa i pokušaja održavanja neodobrenog marša preko Brooklynskog mosta

Hapšenja su se dogodila nakon što se velika grupa demonstranata, koja  sudjeluje u drugoj sedmici pokreta Occupy Wall Street (Zauzmimo Wall Street), odvojila od većine koja je koračala trotoarom.

Policija je saopštilada su podnesene prijave protiv demonstranata koji su nekoliko puta bili upozoreni da će biti uhapšeni ako se ne vrate na trotoar. Most je ponovno otvoren u 20.05 sati.

Svjedoci su prepričali haotične scene u kojima “more policajaca” okružuje demonstrante narančastom mrežom. Neki su demonstratni pokušali pobjeći, ali su ih policajci ubrzo uhapsili. Demonstracije su započele u 15.30 sati po lokalnom vremenu na Manhattanu u blizini bivšeg WTC-a. Demonstranti su najavili da će prezimiti u Zuccoti parku gdje su se sada stacionirali.

Oni se, osim što protestvuju protiv prekomjerne sile i nepoštenog odnosa prema manjinama, posebno muslimanima, suprotstavljaju i američkim zakonima o gubitku hipoteke, visokoj nezaposlenosti te smjeru rada Wall Streeta za koji tvrde da podilazi bogatima.

Demonstrante su podržali neki sindikati, što bi, smatra Reuters, moglo organizacijski i financijski pomoći demonstracije koje zasad nemaju vođu. Slični prtesti počeli su se održavati u drugim američkim gradovima poput Bostona, Chicaga i San Francisca.

 

Index.hr/Informer.ba