Izdvojeno Svijet Vijesti

VIDEO/ Umro predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-il

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-il Il preminuo je u 69. godini u Pjongjangu, saopštila je rano jutros televizija te azijske države.

Dragi vođa, kako su ga zvanično oslovljavali u Koreji, zemlji sa nuklearnim oružjem, proveo je više od 15 godina na vlasti. Uzrok njegove smrti je srčani udar.

Nasljedit će ga treći sin Kim Jong-un koji je kao nasljednik predstavljen još u septembru 2010. godine.

Južnokorejska agencija Yonhap javila je da će Kim Jong-il biti sahranjen 28. decembra.

Sjevernokorejski lider preminuo je u svom posebnom vozu pri obilasku zemlje, potvrdila je državna televizija Sjeverne Koreje.

Spikerica odjevena u crno objavila je vijest o smrti Kim Jong-ila, dodajući kako je Dragi vođa preminuo u subotu od iscrpljenosti u pomaganju narodu Sjeverne Koreje, posljednje komunističke zemlje na svijetu, javlja Reuters.

Kim Jong-il je na vlast došao 1994. nakom smrti svog oca Kim Il Sunga ili Velikog vođe, a posljednjih godina zdravlje mu se pogoršalo. Prije tri godine doživio je i moždani udar, a zbog zdravlja je započeo prijenos vlasti na svog sina.

Agencija Yonhap je navela da je vojska Sjeverne Koreje stavljena u stanje pripravnosti, a da su akcije na berzi u Seulu pale za pet procenata.

Kim Jong-il bio je vođa Sjeverne Koreje od 1994. godine. Bio je predsjednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, vrhovni komandant Korejske narodne armije i generalni sekretar Radničke partije Koreje.

Poput oca, i Kim Jong-il je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovjek bez premca.

Srna/Informer.ba