Crna hronika Izdvojeno Video Vijesti

VIDEO/ Veliki požar na Baščaršiji

U centru Baščaršije danas je izbio je veliki požar, koji su vatrogasci oko 13.30 časova stavili pod kontrolu.

Prema prvim informacijama, u požaru niko nije povrijeđen.

Vatra je oko 12 časova izbila u kafiću “Damask” u kojem se puše nargile, a kasnije se proširila na nekoliko radnji. Nezvanično, dvije su verzije o tome kako je počeo požar. Prema jednoj, požar je izbio nakon rada varilaca na tendi kafića “Damask”, a prema drugoj, uzrok su neispravne električne instalacije u pomenutom kafiću.

Jedan od očevidaca s lica mjesta ispričao je  Avazu ono što je vidio. “Prvo je počeo goriti ‘Damask’ – radnja u kojoj se puši nargila. Znate, oni zbog toga lože vatru. Vatra se nakon toga proširila na “Kolobaru”, “Kiki-riki butik” i barem još pet drugih radnji”…

Policija nije dozvoljavala građanima i novinarima da priđu Baščaršiji, pogotovo zato što se u radnjama nalaze plinske boce koje mogu da eksplodiraju.

Na mjesto nesreće izašlo je 13 vatrogasnih vozila, a kako se osjećao i miris plina, evakuisano je i nekoliko ljudi, dok su radnici okolnih lokala pobjegli u panici.

Kako saznaje “Dnevni avaz”, građani su prvi počeli da gase požar, čak i prije dolaska vatrogasaca. Nezvanično, dvije su verzije o tome kako je počeo požar. Prema jednoj, požar je izbio nakon rada varilaca na tendi kafića “Damask”, a prema drugoj, uzrok su neispravne električne instalacije u pomenutom kafiću.

Jedan vatrogasac je propao kroz crijep radnji “Kolobari”, ali su mu konobari i kolege pomogli da ustane. Kako navode mediji, on nije povređen.

Na mjesto požara došao je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Baščaršija je stari istorijski i kulturni centar, građen od 15. vijeka, a danas glavna turistička atrakcija Sarajeva.

 Beta/Informer.ba